GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee wil een debat met staatssecretaris Snel van Financiën over de Paradise Papers. Van der Lee wil dat de belastingdienst alle belastingafspraken met multinationals naloopt om te controleren of deze aan de voorwaarden voldoen. De belastingafspraak met Proctor & Gamble zou zo mogelijk moeten worden ingetrokken, vindt Van der Lee.
In Nederland kunnen grote bedrijven met de belastingdienst afspraken (tax rulings) maken over de belastingheffing. Die afspraken zijn geheim en door de Tweede Kamer niet in te zien. Trouw en het Financieel Dagblad hebben, als onderdeel van de Paradise Papers, de belastingafspraak met Proctor & Gamble in handen. Daaruit blijkt dat een belastinginspecteur in zijn eentje toestemming gaf voor het belastingvrij doorsluizen van 676 miljoen dollar. De procedures voor het maken van belastingafspraken zijn in dit geval niet gevolgd, geeft de belastingdienst toe.
 
Van der Lee: "Iemand die bij het aanvragen van een toeslag een kleine vergissing maakt krijgt te maken met een opeenstapeling van boetes. Met multinationals lijkt de belastingdienst veel soepeler om te gaan: zij krijgen deals die hen miljoenen aan belastingvoordelen opleveren. Die ongelijke behandeling is niet uit te leggen."
 
Van der Lee vraagt de staatssecretaris om te kijken of de ruling met Proctor & Gamble ingetrokken kan worden omdat deze niet aan de voorwaarden van de belastingdienst voldoet. Ook wil hij dat de belastingdienst alle belastingafspraken van de afgelopen vijf jaar naloopt om te controleren of daar vergelijkbare fouten zijn gemaakt. De CV/BV-structuur, die bedrijven gebruiken om belasting te ontwijken, moet zo snel mogelijk worden afgeschaft.
 
Van der Lee: "De Tweede Kamer heeft meerdere malen gevraagd om inzicht in de geheime deals tussen de belastingdienst en multinationals. Nu komt er voor het eerst zo'n belastingafspraak boven tafel en blijkt die aan alle kanten te rammelen. Eén belastinginspecteur kan in zijn eentje toestemming geven om honderden miljoenen belastingvrij door te sluizen."
 

Bron: GroenLinks

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting, Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen