Fiscale instrumenten zoals de WBSO en de 30%-regeling voor talent worden als zeer belangrijk gezien. "Hiermee onderscheidt Nederland zich gunstig ten opzichte van andere landen,"
Dat blijkt uit
een enquête van werkgeversvereniging VNO-NCW. Tegelijkertijd mag de stimulering van innovatie door de overheid, bijvoorbeeld door subsidies en fiscale maatregelen, meer aandacht krijgen van de respondenten.
Verder blijkt uit de enquête dat grote bedrijven die veel geld aan onderzoek uitgeven, dat vaker in combinatie doen met start-ups, gespecialiseerde mkb-bedrijven en kennisinstellingen. Van de 3,2 miljard euro die de vijftien ondervraagde bedrijven aan onderzoek en ontwikkeling uitgeven, steken ze zo'n 1,4 miljard euro in onderzoek in samenwerking met andere bedrijven. Zo heeft twee derde projecten met start-ups. Ook wordt er veel samengewerkt met de vier technische universiteiten en TNO.
De respondenten vertegenwoordigen 72 procent van het industriële onderzoek en 42 procent van het totale onderzoek in Nederland.
Bron: VNO-NCW
0