Afgelopen vrijdag hebben de aandeelhouders van HAL besloten om het hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. Aan de basis van deze verhuizing liggen nieuwe wetten die meer transparantie vragen over waar bedrijven belasting afdragen. HAL heeft afspraken gemaakt met de Nederlandse fiscus om geld uit te keren aan zijn aandeelhouders zonder dividendbelasting af te dragen.
Dat laatste is van belang voor aandeelhouders die geen dividendbelasting kunnen verrekenen omdat ze in een land wonen dat geen dividendbelasting kent. Dat meldt het FD.
HAL, voor 70 procent in bezit van de familie Van der Vorm, is een investeringsmaatschappij met vooral belangen in Nederlandse bedrijven. Het is onder meer eigenaar van baggerbedrijf Boskalis en heeft een groot belang (49 procent) in webwinkel Coolblue.
Analist Joren van Aken van de Belgische private bank Degroof Petercam zegt in het FD dat er zowel in Nederland als in Europa wetten aankomen die meer transparantie vragen van bedrijven over waar ze belasting afdragen. Vooral als een bedrijf als HAL aanwezig is in belastingparadijzen. "Dit kan de reden zijn geweest om van Curaçao terug te verhuizen naar Rotterdam", aldus de analist. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vermoedt dat druk van buiten de doorslag gaf omdat er al langer kritiek klonk op de aanwezigheid van HAL in belastingparadijzen.
Als onderdeel van zijn aanstaande fiscale verhuizing van Curaçao naar Nederland verhoogt HAL de nominale waarde van de aandelen HAL Holding van €0,02 naar €135 per aandeel. De afspraak is dat de Belastingdienst deze verhoging erkent. Daarmee is een groot deel van de opgebouwde winstreserves omgezet naar een kapitaalreserve. HAL kan deze reserves belastingvrij uitkeren.Overigens moet HAL door de verhuizing wel dividendbelasting afdragen over de toekomstige winsten die het uitkeert. Dat was eerder niet zo toen HAL nog op Curaçao belastingplichtig was, schrijft de krant.
Naast fiscale verhuizing van Curaçao naar Rotterdam, komt ook het hoofdkantoor van Monaco naar Rotterdam. De familie Van der Vorm houdt zijn belangen in HAL via vennootschappen op Curaçao en Bermuda.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht