Heeft een werknemer recht op een eenmalige uitkering bij het einde van de dienstbetrekking? Het is afhankelijk van de soort en de hoogte van de uitkering of de aanspraak is belast of vrijgesteld. De Belastingdienst heeft hierover een handreiking 'aanspraak op uitkering einde dienstbetrekking' gepubliceerd.

Deze handreiking bevat de volgende informatie:

Een aanspraak is een recht om na verloop van tijd of onder voorwaarden een of meer uitkeringen of verstrekkingen te krijgen. Voor het uitbetalen van een eenmalige uitkering bij het einde van de dienstbetrekking zijn twee mogelijkheden:

  1. De werkgever betaalt een eenmalige uitkering bij het einde van de dienstbetrekking door arbeidsongeschiktheid of het bereiken van de pensioenleeftijd.
  2. De werkgever betaalt een eenmalige uitkering bij het einde van de dienstbetrekking om een andere reden dan arbeidsongeschiktheid of overlijden van de werknemer, vervroegd uittreden of het bereiken van de pensioenleeftijd.

Situatie 1

Heeft de werknemer bij einde dienstbetrekking recht op een eenmalige uitkering door arbeidsongeschiktheid of doordat hij de pensioenleeftijd bereikt? En is de uitkering maximaal driemaal het loon over een maand? Dan is de aanspraak vrijgesteld. De uitkering is belast.

Het loon dat de hoogte van de vrijstelling bepaalt, is gelijk aan het loon over een maand dat de hoogte van de diensttijduitkering bepaalt.

Recht op hogere uitkering
Als de werknemer recht heeft op een hogere eenmalige uitkering, dan hoort de volledige aanspraak tot het loon. Omdat de aanspraak volledig belast is, is de uitkering vrijgesteld. De werkgever mag de aanspraak ook aanwijzen als eindheffingsloon. Dit komt ten laste van de vrije ruimte.

Situatie 2

De volledige aanspraak op een eenmalige uitkering is vrijgesteld, als de werkgever de uitkering uitbetaalt bij het einde van de dienstbetrekking om een andere reden dan: arbeidsongeschiktheid of overlijden van de werknemer, vervroegd uittreden of het bereiken van de pensioenleeftijd. De hoogte van de uitkering is in deze situatie niet van belang. Voorbeelden van een dergelijke uitkering zijn een transitievergoeding of ontslagvergoeding.

Aanspraak vrij, uitkering belast
De uitkering die de werkgever betaalt op grond van een vrijgestelde aanspraak hoort tot het loon, behalve als het gaat om een vrijgestelde diensttijduitkering.

Aanspraak ten onrechte niet tot loon gerekend

Is een aanspraak ten onrechte door de werkgever niet tot het loon gerekend en is de aanspraak minder dan 5 jaar geleden toegekend? Dan moet deze werkgever over die aanspraak alsnog loonheffingen afdragen. De werkgever geeft dit aan in een correctiebericht.

Is de aanspraak langer dan 5 jaar geleden toegekend dan hoeft de werkgever geen correctiebericht in te sturen. De eventuele uitkeringen of verstrekkingen die uit deze aanspraak voortvloeien zijn dan belast.

Meer informatie over dit onderwerp staat in paragraaf 19.1.5 van het Handboek Loonheffingen.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

5

Gerelateerde artikelen