Het is onzeker wat het nieuw te vormen kabinet op fiscaal terrein zal gaan opnemen in het coalitieakkoord, zo schrijft Peter Essers, voorzitter van de redactiecommissie van het Weekblad fiscaal recht, in het openingsnummer van het blad. De redactie heeft in de aanloop naar de totstandkoming van het nieuwe kabinet de belangrijkste maatschappelijke organisaties gevraagd wat zij belangrijk fiscale speerpunten vinden voor de komende jaren.
De organisaties die een bijdrage hebben geleverd in het eerste nummer van het Weekblad (aflevering 7508, login vereist) zijn twee beroepsorganisaties van belastingadviseurs, het RB en de NOB, de Bond van Belastingbetalers (BvB), de VHMF (de beroepsvereniging van hbo’ers en academici bij het ministerie van Financiën, de Douane, Belastingdienst en de Dienst Toeslagen), VNO-NCW | MKB-Nederland en de vakbonden FNV en CNV. Hieronder staan in het kort de adviezen van de organisaties.
- Register Belastingadviseurs (RB)
Het RB introduceert een ‘schijf van vijf’ aan aandachtspunten. 1) Voorzieningen voor ondernemers op het gebied van arbeidsongeschiktheid en oudedag, 2) (oplossing van de) problemen rondom toeslagen, 3) lonend werken, 4) ondernemerschap en ondernemersfaciliteiten en 5) eigen woning en auto. - Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB)
De NOB kiest "de volgende speerpunten omtrent de keuzes waar Nederland voor staat". 1) Toekomstbestendig belastingstelsel: herziening inkomstenbelasting, 2) globaal evenwicht in belastingtarieven, 3) belastingheffing op vermogen (streven naar een breed gedragen en snel in te voeren definitie van 'werkelijk rendement'), 4) investeren in de Belastingdienst, 5) ondernemingsklimaat en 6) klimaattransitie. - Stichting Bond van Belastingbetalers (BvB)
Ook de BvB heeft een vijfpuntenplan. 1) Verbeter de fiscale rechtshulp, 2) zorg voor adequate rechtsbescherming, 3) belast alleen werkelijk behaald reëel rendement in box 3, 4) snoei in het woud van fiscale regelingen en 5) stop met het jaarlijkse Belastingplan. - Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën (VHMF)
De vereniging heeft haar adviezen gegroepeerd in vier thema's, te weten de inkomstenbelasting ("vereenvoudiging en afslanking van de inkomstenbelasting brengen de Voldoening Op Aangifte dichterbij"), de vennootschapsbelasting (uitsluiting woningbouwcorporaties van de earningsstrippingmaatregel en vereenvoudiging verliesverrekening), de controleerbaarheid van massa ondernemers (naar een goed uitvoerbaar en controleerbaar belastingstelsel) en de weg naar meer vertrouwen (fortiter in re, suaviter in modo). - VNO-NCW | MKB-Nederland
De ondernemersorganisaties geven het nieuwe kabinet maar liefst 10 punten mee. 1) Zorg voor stabiliteit en voorspelbaarheid van het beleid, 2) verlaag de lastendruk voor bedrijven, 3) bewaak een eerlijk speelveld, 4) zorg dat investeringen en innovatie worden ondersteund, 5) demp de gevolgen van de hogere rente, 6) koester de fundamenten van het Nederlandse fiscale stelsel, 7) 'de fiscale uitkomst zou niet afhankelijk moeten zijn van de gekozen rechtsvorm', 8) 'winst is geen vies woord en staat niet gelijk aan inkomen', 9) zorg voor echte verlichting van administratieve lasten en 10) (meer) werken weer laten lonen. - FNV
De vakbond zit met elf aandachtspunten aan de top en adviseert het kabinet onder meer om 1) een beter evenwicht te bereiken tussen belastingdruk op kapitaal en arbeid, 2) één uniform tarief in de vennootschapsbelasting in te voeren, 3) het belastingstelsel te hervormen als noodzakelijke bijdrage aan de oplossing van de Nederlandse woningcrisis, 4) afschaffing van systeemtoeslagen zoals kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag, 5) + 6) een andere opzet van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting en 7) de terugkeer naar een progressief schijvensysteem in de inkomstenbelasting. Verder constateert de FNV dat 8) het stelsel van de inkomstenbelasting en toeslagen complex is en tot grote verschillen leidt in de belastingdruk, 9) de belastingheffing in Nederland regressief is, 10) de bedrijfsopvolgingsregeling bijdraagt aan de vermogensongelijkheid en 11) de toeslagen en belastingkortingen hun doel voorbij schieten. - CNV
De christelijke vakbond heeft twee fiscale adviezen voor het nieuwe kabinet, te weten:- De leerrekening is een persoonlijk ontwikkelbudget, dat werknemers op eigen initiatief kunnen inzetten voor opleidingen en persoonlijke ontwikkeling. De vakbond wil dat het nieuwe kabinet de fiscale belemmeringen bij de leerrekening wegneemt.
- Het CNV stelt voor om het bedrijven fiscaal aantrekkelijk te maken om financiële werknemersparticipaties in te voeren.
Ook het FD heeft aandacht besteedt aan het openingsnummer. De krant constateert dat belastingvereenvoudiging op ieders verlanglijstje staat maar dat de uitgangspunten voor zo’n vereenvoudiging uiteen lopen.
In een later verschenen commentaar uit de FD-redactie haar zorgen over het gebrek aan een redelijk stabiele politieke midden om een ingewikkeld proces als een belastingherziening te laten slagen. "De maatschappelijke polarisatie die zich laat zien in de uiteenlopende fiscale wensen van de werkgeversorganisaties aan de ene kant en de vakbonden aan de andere kant draagt evenmin bij aan een breed draagvlak voor verreikende fiscale veranderingen." Het FD is hoopvoller over de constructieve bijdragen van de beroepsorganisaties voor ambtenaren en belastingadviseurs.
Bron: Redactie TaxLive