Uit interne en soms vertrouwelijke documenten in handen van NRC blijkt dat Wobke Hoekstra begin 2020, toen hij minister van Financiën was, meermalen gewaarschuwd is door deskundigen dat het een slecht plan is om van Toeslagen en Douane eigen organisaties te maken die los moeten komen te staan van de ‘klassieke’ Belastingdienst.
Hoekstra zou de problemen bij de Belastingdienst met deze reorganisatie niet oplossen en mogelijk erger zou maken, aldus de deskundigen. De bewindspersoon zette de 'ontvlechting' van de grootste overheidsorganisatie van Nederland, van alle 110.000 rijksambtenaren werken er 30.000 bij de Belastingdienst, toch door.
Drie jaar na de door Hoekstra ingezette splitsing zijn de problemen bij de Belastingdienst nog even groot. Volgens critici, waaronder een deel van de voormalige top van de Belastingdienst, heeft de operatie alleen maar negatieve effecten gehad: zo werd het oplossen van de haperende ict vertraagd, is er een interne strijd om personeel ontstaan en werd het rechtsherstel in het Toeslagenschandaal bemoeilijkt.
Het ministerie van Financiën bestrijdt dit en zegt "nadrukkelijk positieve gevolgen” te zien. Zo leidde de ontvlechting volgens het departement tot kortere lijnen tussen ambtelijke en politieke top waardoor problemen eerder gesignaleerd kunnen worden, aldus een woordvoerder in de krant. De operatie kostte tot nu toe 80 miljoen euro. Daar komt de komende jaren een structurele kostenpost van 26 miljoen per jaar bovenop.
Bron: NRC
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen