In een uitspraak van 20 oktober 2020 maakt Hof Den Haag korte metten met het standpunt van de staatssecretaris van Financiën over kruislingse terbeschikkingstelling in het ROW-besluit uit 2014. De redactie van Vakstudie Nieuws prijst dit oordeel en hoopt dat de staatssecretaris hierin voldoende aanleiding ziet tot aanpassing van het besluit. 

Geen tbs-regeling

Het hof oordeelt dat de tbs-regeling niet bedoeld is voor in algehele gemeenschap van goederen gehuwde echtgenoten die een man-vrouwfirma drijven en daarbij een als privévermogen geëtiketteerd pand gebruiken. Dit volgt volgens het hof uit de parlementaire geschiedenis. Hierin is duidelijk aangegeven dat bij een huwelijk in gemeenschap van goederen de tbs-regeling van art. 3.91 Wet IB 2001 niet aan de orde komt.

Kruislingse terbeschikkingstelling

Van een kruislingse terbeschikkingstelling is dan ook geen sprake. Die kruislingse terbeschikkingstellingsregeling verdedigt de staatssecretaris van Financiën in een ROW-besluit uit 2014 dat nog altijd geldend is. De staatssecretaris stelt zich op het standpunt dat partners in een man-vrouwfirma een pand in mede-eigendom kruislings aan elkaar ter beschikking stellen.

Bij een situatie van mede-eigendom en een winstaandeel van 50% x 50% betekent dit standpunt dan het volgende: iedere partner gebruikt het pand voor 25% (50% x 50%) in zijn eigen onderneming en stelt het pand voor 25% (50% x 50%) ter beschikking aan de ander. Het besluit bevat nog wel een goedkeuring, zodat onder voorwaarden de tbs-regeling toch niet van toepassing is.

Forse kritiek

De kruislingse terbeschikkingstellingsgedachte van de staatssecretaris wordt in de literatuur sterk bekritiseerd, schrijft de V-N redactie. In de eerste plaats is juridisch sprake van een onverdeelde goederengemeenschap, zodat de kruislingse terbeschikkingstelling een fictie is. Daarnaast strookt zij ook niet met de uitdrukkelijke bedoeling van de wetgever.

Terecht korte metten

Om die redenen prijst de V-N redactie het oordeel van het hof dat korte metten maakt met de kruislingse terbeschikkingstelling uit het besluit. Nu er geen beroep in cassatie is ingesteld, spreekt de reactie de hoop en verwachting uit dat het ROW-besluit uit 2014 spoedig wordt aangepast.


------------------------------------------

Lees het hele commentaar in Vakstudie Nieuws V-N 2021/9.5

Kijk ook op TaxVisions.nl voor een korte en duidelijke video van de hofuitspraak.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

87

Gerelateerde artikelen