De hogeschool NHL Stenden is als glansrijk winnaar uit de bus gekomen in een proefprocedure die de Belastingdienst tegen de hogeschool had aangespannen over de aftrek van btw-voorbelasting.

De hogeschool telt ruim 11.000 studenten en ruim 1.000 medewerkers in Leeuwarden, Groningen, Zwolle en West-Terschelling. De Belastingdienst vond dat hogescholen en universiteiten te veel btw terugvroegen en koos in 2011 NHL Stenden als 'proefkomijn' om duidelijkheid te krijgen van de rechter. Nadat de hogeschool bij rechtbank en hof al gelijk kreeg heeft de Hoge Raad onlangs definitief de kant gekozen van de hogescholen en universiteiten. Het scheelt het hoger onderwijs miljoenen euro's.

NHL Stenden is blij met de uitspraak. "Dit zorgt voor veel duidelijkheid", zegt bestuurslid Jan van Iersel. "Wij handelden onze belastingzaken tot 2011 altijd op een bepaalde manier af, tot de Belastingdienst wilde dat we dat anders gingen doen. Maar wij waren eigenwijs: we vonden onze manier goed."

Vijf ton

En dat pakte goed uit. Volgens Van Iersel ging het om een bedrag van jaarlijks zo'n tachtigduizend euro – "niet niks" – wat de hogeschool aan btw terugvroeg. En omdat sinds 2011 de hogeschool voor de zekerheid toch de werkwijze van de Belastingdienst overnam, kan NHL Stenden over de afgelopen zeven jaar nog ruim vijf ton aan te veel betaalde btw terugvragen.

Voor onderzoek in opdracht van het bedrijfsleven of voor de verhuur van gebouwen moeten hogescholen en universiteiten btw in rekening brengen. Maar als ze voor die activiteiten kosten maken en zelf btw betalen, krijgen ze die terug van de Belastingdienst. En dat tikt aan. In de praktijk bleek het echter nogal lastig te bepalen wanneer dit nu wel en niet mag. Want wat doet een school met ‘gemengde kosten', als bijvoorbeeld een gebouw of faciliteit zowel voor het gewone onderwijs wordt gebruikt als voor opdrachten van derden?

Maar die situatie is voor elke onderwijsinstelling anders, waarschuwt Van Iersel. Natuurlijk zijn de uitgangspunten gelijk, maar de details verschillen per hogeschool of universiteit. "Daarom is het ook moeilijk te zeggen hoeveel geld het hele hoger onderwijs hiermee bespaart."

Het is overigens nu niet zo dat onderwijsinstellingen nu méér btw kunnen terugvragen. Dankzij deze uitspraak blijft alles bij het oude en hoeven ze geen extra btw af te dragen, zoals de Belastingdienst wilde. Het vonnis is vooral belangrijk voor instellingen die veel onderzoek in opdracht doen, zoals technische universiteiten.
 

Bron: Hoger Onderwijs Persbureau

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

19

Gerelateerde artikelen