"De Belastingdienst kan de nieuwe baangerelateerde investeringskorting (BIK) bij 130.000 mkb-bedrijven niet controleren op een juiste uitvoering ervan. Dat wordt een uitvoeringsnachtmerrie en de volgende parlementaire enquête." Dat zegt hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen van de Universiteit van Amsterdam tegen Business Nieuwsradio.

Ondernemers kunnen met de veelbesproken investeringskorting van het kabinet 3 procent korting aanvragen op investeringen tot 5 miljoen euro. Op investeringen boven dat bedrag kunnen bedrijven 2,44 procent korting aanvragen. Die verrekenen ze met de loonheffing. "Het is echt uitzonderlijk ondoordacht, de economische effecten zijn marginaal en nul, het is nodeloos complex voor de belastingen en het is klungelig", vindt Van Wijnbergen.

De hoogleraar stelt dat bedrijven voor het merendeel van die bedrijfsmiddelen al langer van plan waren om ze aan te schaffen. "Bovendien moet je die bedrijfsmiddelen niet alleen helemaal betaald hebben, je moet ze ook nog eens binnen zes maanden in gebruik hebben genomen. Dat moet iemand controleren. Bij honderddertig duizend mkb-bedrijven kan de Belastingdienst dat niet", zo constateert de econoom.

Een ander bezwaar van Van Wijnbergen is dat investeringen en loonbelasting door elkaar gehaald worden. De korting wordt immers verrekend met de loonheffing. "Dat is weer rommelig. Had dan iets gedaan als een versnelde afschrijving op investering - dat is begrijpelijk, makkelijk in te voeren en past in de bestaande systematiek van de Belastingdienst en is daarmee eenvoudig uitvoerbaar."

Het complete interview is na te luisteren op de website van BNR.

Bron: BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2020

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen