Arbeidsmarktonderzoekers verwachten dat door de inzet van informatietechnologie naar schatting de helft van de werkgelegenheid in het fiscale back office gaat verdwijnen. Het complexe advieswerk blijft door mensen gedaan, waarbij de nadruk echter zal verschuiven naar 'implementatie'. Robot-applicaties nemen het eenvoudigere fiscale advieswerk over. Dat staat in het rapport 'Werken in de Fiscaliteit' van onderzoeksbureau Berenschot en uitgeverij SDU.
Informatietechnologieën als big data-analyse, kunstmatige intelligentie, robotisering en blockchain gaat volgens de onderzoekers grote gevolgen hebben voor onder meer de werkgelegenheid in de aangiftepraktijk en de aard van het advieswerk. De grote kantoren hebben de afgelopen jaren hiervoor teams opgebouwd, vooral bemand door jonge mensen met een zogenoemd STEAM-profiel: afgestudeerden met een opleiding op het gebied van science, technology, engineering, analytics dan wel mathematics. De afgelopen jaren ging het naar schatting om enige honderden mensen die instroomden in de fiscaliteit.
Belastingdienst: populairste werkgever
Verder blijkt uit het arbeidsmarktonderzoek dat ook in 2018 de Belastingdienst verreweg de favoriete werkgever is voor de fiscalist. Sinds 2012, toen het onderzoek Werken in de Fiscaliteit voor de eerste keer werd gehouden, staat de fiscus stevig op nummer 1. De Belastingdienst wordt in de top 5 van populaire werkgevers onder fiscalisten gevolgd door de rechterlijke macht, BDO/wetenschappelijk onderwijs, Loyens & Loeff en een gedeelde vijfde plek voor de advieskantoren MTH, Flynth, EY en Baker Tilly Berk.
De Belastingdienst is niet alleen de grootste en meest populaire werkgever in de fiscaliteit, maar ook spelbepaler als het gaat om digitalisering. Actuele onderwerpen op het gebied van technologie zijn onder meer: het koppelen van data, het bouwen van datafundamenten om geavanceerde informatieproducten te ontwikkelen, subjectgerichte analytics en een andere wijze van interactie met de belastingplichtige.
Het onderzoeksrapport is in te zien op de website https://www.ndfr.nl/product/sites/default/files/bestanden/Special Werken in de fiscaliteit 2018-2019.pdf.
Bron: Berenschot/SDU