Er is nagenoeg geen gebruik gemaakt van de tijdelijke inkeerregeling die de regering van Curaçao vorig jaar instelde voor verzwegen inkomsten en vermogen. Dat zeggen gespecialiseerde fiscalisten. De regeling loopt op 31 december a.s. af.

Volgens Ton Apeldoorn (FOBA) is de inkeerregeling 'één grote mislukking'. Xandra Kleine van Spigt Dutch Carribean zegt dat de wet 'nagenoeg niet heeft gewerkt'. Desgevraagd kon de Belastingdienst deze week nog geen uitsluitsel geven over de aantallen Curaçaose belastingplichtigen die gebruik hebben gemaakt van de regeling. Volgens Apeldoorn, die zich baseert op zijn contacten bij de Belastingdienst op Curaçao, waren er het de eerste helft van dit jaar om precies te zijn 13 en zijn de bedragen 'te verwaarlozen'. 'Klein grut dus', aldus de financieel onderzoeker.

Boete

De inkeerregeling maakt het mogelijk voorheen voor de fiscus verborgen inkomsten en vermogen alsnog aan te geven, waarbij de inkomsten uit het vermogen - het betreft vooral rente - tegen een mild tarief worden belast. Een boete blijft achterwege. Zij die zich de eerste helft van dit jaar meldden, betalen 10 procent, meldingen van 1 juli tot 30 september worden met 20 procent belast en wie zich tussen 1 oktober en 31 december meldt, betaalt 25 procent. Apeldoorn: 'Wie geïnteresseerd is in de regeling zal zich dus het eerste halfjaar al hebben aangemeld.'

Publiciteit

Belastingadviseur en advocaat Kleine, sinds 1998 werkzaam op Curaçao (eerst bij PwC, sinds 2003 bij Spigt), zegt dat de regeling niet heeft gewerkt 'vooral omdat er te weinig bekendheid aan gegeven is'. De publiciteit die er wel was, betrof de vraag of er ook strafrechtelijke vervolging zou worden ingesteld als verzwegen inkomsten zouden worden gemeld. Meermalen is gesuggereerd dat de inkeerregeling gebruikt zou kunnen worden om illegaal verkregen vermogens wit te wassen. Het spreekt vanzelf dat hij daarvoor niet bedoeld is en dat dat niet mogelijk is, aldus Kleine.

Opsporing

Apeldoorn denkt dat inkeerregelingen alleen succesvol kunnen zijn onder reële dreiging van intensievere opsporing na het aflopen van de regeling. Daar is in dit geval geen sprake van, zegt hij. 'Curaçao heeft de komende jaren geen nieuwe mogelijkheden de jacht op zwart geld uit te breiden. Men is sterk afhankelijk van de informatieuitwisseling met andere landen, zoals de Verenigde Staten, en op dat vlak zijn en worden geen vorderingen gemaakt. Vanwege het nog steeds geldende bankgeheim in Zwitserland en Luxemburg zal voorlopig van die landen ook geen informatie komen. Daarom was deze inkeerregeling kansloos.'

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

6

Gerelateerde artikelen