De inkomensafhankelijkheid van de toeslagen leidt er niet toe dat mensen moeite doen om hun inkomen of vermogen laag te houden om in aanmerking te blijven komen voor toeslagen. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) onderzocht.
De effectieve marginale belastingdruk stijgt door de inkomensafhankelijkheid van de toeslagen. Bij de inkomens- en vermogensgrenzen waar een toeslag ineens vervalt, neemt het besteedbaar inkomen van sommige huishoudens zelfs af wanneer het bruto inkomen of het vermogen stijgt.
Het CPB heeft geen bewijs gevonden dat mensen hun inkomen of vermogen verlagen tot net onder de toeslaggrenzen door bijvoorbeeld minder te gaan werken. Het CPB heeft in haar onderzoek gekeken naar de inkomensgrenzen waar de huurtoeslag begint af te bouwen en waar deze ineens vervalt. Verder heeft het CPB gekeken naar de vermogensgrens waarbij de zorgtoeslag en het kindgebonden budget ineens vervallen. De afwezigheid van pieken in de inkomens- en vermogensverdeling kan onder andere worden verklaard door de complexiteit van het belasting- en toeslagenstelsel, maar ook doordat huishoudens hun inkomen vaak niet eenvoudig en snel kunnen aanpassen.
Hoewel het CPB geen bewijs heeft gevonden voor sterke gedragseffecten rondom de toeslaggrenzen noemt zij een harde grens, waarbij bijvoorbeeld de huurtoeslag ineens vervalt, problematisch vanuit het oogpunt van rechtvaardigheid. Vanaf 2020 vervalt de harde inkomensgrens in de huurtoeslag en komt daar een geleidelijke afbouw voor in de plaats.
Bron: CPB
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet