In 2022 maakten 18.474 bedrijven en 1.010 zelfstandig ondernemers gebruik van de WBSO, de fiscale subsidie voor innovatieve technologie, producten en diensten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In dat jaar is meer dan acht miljard euro geïnvesteerd door bedrijven waarmee de toegekende kosten voor R&D met 5,9 procent is gestegen ten opzichte van 2021 (toen € 7,8 miljard).
Dat blijkt uit het jaarverslag WBSO 2022 van het ministerie (pdf). De WBSO, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, vergoedt een deel van de loonkosten van een S&O-project. Ondernemingen met personeel kunnen daarbovenop een aftrek ontvangen over andere kosten en uitgaven van het S&O-project, zoals de inkoop van materialen.
Uit de jaarrapportage blijkt dat het bedrag aan innovatieprojecten voor 4,7 miljard euro uit loonkosten en 3,5 miljard euro uit niet-loonkosten bestaat. De toegekende uren voor werkzaamheden voor R&D stegen in 2022 met 1 procent. Van de ondernemingen die gebruik maakten van de WBSO hoort 97 procent tot het midden- en kleinbedrijf. In totaal hebben 2.405 bedrijven en zelfstandig ondernemers de startersfaciliteit met extra belastingvoordeel gebruikt.
De regeling ondersteunde 92.848 hoogwaardige (fulltime) arbeidsplaatsen. Dat is een stijging van bijna 1.600 arbeidsplaatsen ten opzichte van 2021.
Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting, Vennootschapsbelasting