Om de verhoudingen tussen de franchisegevers en franchisenemers te verbeteren is een wetsvoorstel ter consultatie voorgelegd aan de franchisebranche. Zo beperkt het wetsvoorstel bijvoorbeeld de mogelijkheid van de franchisegever om contracten eenzijdig te wijzigen.
Het conceptwetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft als doel om de franchisenemer in de toekomst beter te beschermen en gaat vandaag voor een periode van zeven weken in internetconsultatie.
De franchisesector is met 326.700 banen een belangrijke werkgever voor Nederland. De samenwerking tussen de franchisegever en zijn franchisenemers bepaalt het succes van de keten. Volgens de overheid blijkt in de praktijk dat onderling gemaakte afspraken of gewekte verwachtingen niet altijd worden nageleefd, vaak ten nadele van de franchisenemers. Het is daarom noodzaak, zo stelt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken, om met dit wetsvoorstel de machtsbalans te herstellen en bescherming te bieden aan deze franchisenemers.
In het wetsvoorstel ligt de nadruk op vier onderdelen die cruciaal zijn voor evenwichtige franchiseverhoudingen;
- De precontractuele uitwisseling van informatie.
- De tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst.
- De beëindiging van de franchisesamenwerking.
- Het overleg tussen franchisegever en zijn franchisenemers.
Franchise
Franchise is een bijzondere vorm van samenwerking tussen zelfstandige en onafhankelijke ondernemingen, waarbij de franchisenemer zijn bedrijf runt volgens de franchiseformule van de franchisegever. In de detailhandel, zowel food als non-food, dienstverlening en zorg komt franchise als bedrijfsvorm veel voor. In Nederland zijn circa 825 franchiseformules actief, met ruim 30.000 franchisevestigingen. Franchiseondernemingen verschaffen werk aan ruim 300.000 mensen en de jaarlijkse omzet ligt ruim boven €30 miljard.
Bron: Rijksoverheid
Informatiesoort: Nieuws