De interne onrust onder ambtenaren bij de Belastingdienst is enorm door de aangifte die Staatssecretaris van Huffelen van Financiën heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie. Ambtenaren zijn bang voor personele strafmaatregelen.

Dinsdag 19 mei 2020 maakte de staatssecretaris bekend aangifte te hebben gedaan, omdat er in het toeslagendossier ernstige aanwijzingen waren voor ambtsmisdrijven door de Belastingdienst. Van Huffelen benadrukte dat de aangifte niet gericht was tegen individuele ambtenaren, maar tegen de organisatie. Toch heeft de toeslagenaffaire al een slachtoffer gemaakt: algemeen directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD is per direct opgestapt vanwege de affaire, zie ook ons bericht van zondag 24 mei 2020.
Drie andere voormalige leden van het zogeheten Managementteam Fraude werd ook de wacht aangezegd. Formeel zijn zij niet ontslagen of op non-actief gesteld, maar werden er „versneld afspraken gemaakt over hoe zij de komende jaren hun carrière bij de Belastingdienst zouden vervolgen”.
Hoewel de vier topambtenaren formeel niet zijn ontslagen, wordt deze stap binnen de Belastingdienst ervaren als een sanctie. Zonder het strafrechtelijk onderzoek van het OM af te wachten heeft de leiding van het departement in de ogen van collega’s besloten om de vier managers te straffen. Een bron bevestigt tegen het NRC de onrust: „De dienst is intern ontploft. De angst is gigantisch omdat dit willekeur is, vanuit politiek opportunisme.”
Woensdag 27 mei 2020 moet Staatssecretaris Van Huffelen opnieuw in debat met de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

6

Gerelateerde artikelen