De politie heeft dinsdag op 32 locaties in Nederland invallen gedaan en controles verricht bij zogenoemde money transfer offices (mto's), ofwel geldtransactiekantoren. De invallen werden gedaan in de strijd tegen witwassen van crimineel geld via deze kantoren.
In de actie werkten Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Douane, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten met elkaar samen. De invallen waren in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Delfzijl, Heerlen en Amersfoort. De meeste invallen waren in Rotterdam. Daar werden in twee straten in Rotterdam-Zuid achttien geldtransactiekantoren bezocht.
 
De politie heeft tientallen veelal gestolen of vermist opgegeven identiteitsbewijzen aangetroffen die mogelijk gebruikt worden bij moneytransfers, dat is zogeheten id-fraude. Ook is veel contant geld in beslag genomen, mogelijk ook afkomstig van plofkraken. Daarnaast zijn er administratie, digitale gegevensdragers, mobiele telefoons, wapens, een gestolen auto en horloges in beslag genomen. Een kantoor in Utrecht is op last van de burgemeester per direct gesloten.
 
Bij een doorzoeking in een kantoor dat was ingericht als reisbureau vond de politie slechts reisgidsen uit 2009 in vitrines. ,,Dit zou erop kunnen duiden dat dit kantoor wordt gebruikt als dekmantel om geld wit te wassen'', aldus de politie.
 
Het aantal geldtransactiekantoren in Nederland is de laatste jaren explosief toegenomen. Dat komt doordat eind 2009 Europese wetgeving is ingetreden. Dit soort bedrijven konden nadien relatief gemakkelijk actief worden in Europese landen, zo stelt de politie.
 
Sindsdien is het aantal enorm gestegen, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit. ,,Van zo'n honderd in 2008 naar ongeveer 1500 nu. We vermoeden dat er via deze kantoren zwart geld witgewassen wordt, geld afkomstig van bijvoorbeeld drugshandel of illegale gokpraktijken." De kantoren zouden gebruikt worden om crimineel geld over te maken naar het buitenland. Volgens de woordvoerder heeft het Landelijk Parket de kantoren al langer in het vizier.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Civiel recht algemeen, Strafrecht

3

Gerelateerde artikelen