Na de belasting op sparen en beleggen (box 3) komt nu de hogere bijtelling voor duurdere huizen in box 1 van de inkomstenbelasting onder vuur te liggen, meldt het FD. Net als de vermogensrendementsheffing is het toptarief van 2,35 procent van het eigenwoningforfait, ook wel de villataks genoemd, volgens belastingadviseurs strijdig met het Europees eigendomsrecht. Zij raden klanten aan bezwaar te maken tegen belastingaanslagen waarin de hogere bijtelling is verwerkt.

Mient Klooster van vhm/accountants & belastingadviseurs zegt namens cliënten 28 bezwaarschriften te hebben ingediend bij de Belastingdienst tegen de villataks. In de laatste editie van Het Register (pdf), het tijdschrift van de beroepsvereniging Register Belastingadviseurs, heeft hij uiteengezet waarom deze belasting volgens hem geen stand houdt voor de rechter.

Net als de door de Hoge Raad afgekeurde heffing in box 3, berust de villabelasting op aannames. In dit geval luidt de veronderstelling dat duurdere eigen woningen niet alleen een dak boven het hoofd bieden maar ook bedoeld zijn als belegging. Dit beleggingsvoordeel is vastgesteld op 2,35 procent van de woningwaarde boven 1.320.000 euro. Drie jaar geleden constateerde de Vereniging Eigen Huis al dat door de snelle stijging van de huizenprijzen steeds meer woningbezitters te maken krijgen met de villabelasting.

In de arresten over box 3 heeft de Hoge Raad aangegeven moeite te hebben met dergelijke forfaits als die te ver afwijken van de werkelijkheid. Volgens Klooster is dat bij de villabelasting het geval, zo schrijft de krant. De standaard bijtelling voor de eigen woning, oftewel het eigenwoningforfait, bedraagt 0,35 procent van de WOZ-waarde.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

1236

Gerelateerde artikelen