In een ijzersterk deelnemersveld heeft fiscaliste Isabelle de Groot de Stevensprijs 2016 gewonnen. Ze nam vrijdagmiddag 20 januari jl. een beeldhouwwerk van opkomend kunstenaar Laurens Spier in ontvangst uit handen van content director Rimco Spanjer van Wolters Kluwer Nederland. Daarnaast ontving ze een cheque ter waarde van €2.000.
Op de foto van links naar rechts: Rimco Spanjer, Isabella de Groot en Leo Stevens
De Stevensprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘een jonge auteur (onder 35 jaar) die het beste moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier beschrijft'. De prijs is eind 2014 ingesteld ter gelegenheid van het afscheid van Leo Stevens als hoofdredacteur van Vakstudie Nieuws.
Vorig jaar won btw-specialiste Madeleine Merkx als eerste de prijs. Dit jaar wist Isabella de prijs in de wacht te slepen ten koste van de drie andere genomineerden, te weten Erik Swaving Dijkstra (Houthoff Buruma), Tirza Cramwinckel (Universiteit Leiden, Stibbe) en Reinier Kooiman (Deloitte, Universiteit van Amsterdam).
Isabella de Groot (27) studeerde Rechtsgeleerdheid en fiscaal recht (beide bachelor) aan de Universiteit van Amsterdam en daar haalde ze ook haar master internationaal en Europees belastingrecht. Na haar afstuderen verbond ze zich in maart 2012 aan Meijburg. Daarnaast doceerde ze van maart 2012 tot februari 2016 aan de Universiteit van Amsterdam. De jury bestaande uit prof. dr. Stan Stevens, mr. Jacques Overgaauw, prof. dr. Allard Lubbers en mr. drs. Jeroen Knuist, zeiden over winnaar Isabella de Groot:
"Isabella de Groot heeft de afgelopen jaren een aantal hoogwaardige publicaties geproduceerd op het terrein van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en het internationaal en Europees belastingrecht. Zij is kritisch, maar komt ook met concrete oplossingen voor verbetering van wet- en regelgeving en helpt daardoor de rechtsontwikkeling vooruit."
Rimco Spanjer, Content Director van Wolters Kluwer Legal & Regulatory Nederland over de Stevensprijs:
"Jonge auteurs zijn van groot belang voor onze toekomst, niet alleen van die van Wolters Kluwer, maar ook voor de samenleving als geheel. Ik hoop zeer dat wij hen nu en in de toekomst kunnen blijven binden aan ons bedrijf en zal daar hard aan werken – en dat zij te midden van hun drukke bestaan de tijd zullen blijven vinden om mee te werken aan onze gemeenschappelijke missie, namelijk het voeren van debat en het hierdoor vorm geven aan onze toekomst."
Hieronder is een kort videofragment te zien van de uitreiking.
Dit jaar bestaat het belastingpakket uit maar liefst 15 wetsvoorstellen die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Het pakket bevat 'noodzakelijke maatregelen voor de samenleving en het belastingstelsel', waaronder armoedebestrijding, het halen van klimaatdoelen en vereenvoudiging van het belastingstelsel. Hieronder staat in het kort wat de plannen omhelzen.
De Tweede Kamer wil het minimumloon volgend jaar met 1,7 procent extra verhogen. Ook uitkeringen als de AOW stijgen mee. Daarnaast gaat de kinderopvangtoeslag omhoog, zodat ouders zelf minder geld bij hoeven te leggen. Alles bij elkaar kosten de maatregelen 2 miljard euro extra. De rekening daarvoor wordt met name neergelegd bij het bedrijfsleven.
De minister en staatssecretarissen van Financiën hebben op Prinsjesdag het wetsvoorstel Belastingplan 2024 bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel is onderdeel van het pakket Belastingplan 2024. Het is de bedoeling dat de wet op 1 januari 2024 in werking treedt.
Het pakket Belastingplan 2024 bestaat dit jaar uit 12 wetsvoorstellen. Dat heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer laten weten.
De Tweede Kamer heeft bij de Algemene Politieke Beschouwingen op 21 september 2023 27 moties aangenomen. In een flink aantal wordt de regering verzocht bepaalde fiscale maatregelen te treffen.
De Staatssecretaris Van Rij van Financiën informeert de Kamer over de stand van zaken bij de Belastingdienst. Hij geeft aan trots te zijn op de voortgang en de verbeteringen die zijn ingezet bij de Belastingdienst en hij vindt het van belang dat de ingezette koers wordt voortgezet.
Op woensdag 6 september jl. heeft de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer besloten welke (fiscale) wetsvoorstellen controversieel worden verklaard. Geen enkel 'zuiver' fiscaal wetsvoorstel (d.i. afkomstig van het ministerie van Financiën) is controversieel verklaard.
De staatssecretarissen van Financiën hebben op Prinsjesdag het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2024 bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel is onderdeel van het pakket Belastingplan 2024. Het is de bedoeling dat de wet op 1 januari 2024 in werking treedt.
Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de tweede Fiscale beleids- en uitvoeringsagenda aan de Tweede Kamer gestuurd. Tevens geeft hij een overzicht van wetgeving zoals die nu voorzien is. Het pakket Belastingplan 2024 bestaat uit vijf wetsvoorstellen: Belastingplan 2024, Belastingplan Caribisch Nederland 2024, wetsvoorstel vastgoedmaatregel in het fbi-regime en aanpassing van het fgr en de vbi, wetsvoorstel fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen en wetsvoorstel versterking aanpak dividendstripping.