In een ijzersterk deelnemersveld heeft fiscaliste Isabelle de Groot de Stevensprijs 2016 gewonnen. Ze nam vrijdagmiddag 20 januari jl. een beeldhouwwerk van opkomend kunstenaar Laurens Spier in ontvangst uit handen van content director Rimco Spanjer van Wolters Kluwer Nederland. Daarnaast ontving ze een cheque ter waarde van €2.000.
Op de foto van links naar rechts: Rimco Spanjer, Isabella de Groot en Leo Stevens
De Stevensprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘een jonge auteur (onder 35 jaar) die het beste moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier beschrijft'. De prijs is eind 2014 ingesteld ter gelegenheid van het afscheid van Leo Stevens als hoofdredacteur van Vakstudie Nieuws.
Vorig jaar won btw-specialiste Madeleine Merkx als eerste de prijs. Dit jaar wist Isabella de prijs in de wacht te slepen ten koste van de drie andere genomineerden, te weten Erik Swaving Dijkstra (Houthoff Buruma), Tirza Cramwinckel (Universiteit Leiden, Stibbe) en Reinier Kooiman (Deloitte, Universiteit van Amsterdam).
Isabella de Groot (27) studeerde Rechtsgeleerdheid en fiscaal recht (beide bachelor) aan de Universiteit van Amsterdam en daar haalde ze ook haar master internationaal en Europees belastingrecht. Na haar afstuderen verbond ze zich in maart 2012 aan Meijburg. Daarnaast doceerde ze van maart 2012 tot februari 2016 aan de Universiteit van Amsterdam. De jury bestaande uit prof. dr. Stan Stevens, mr. Jacques Overgaauw, prof. dr. Allard Lubbers en mr. drs. Jeroen Knuist, zeiden over winnaar Isabella de Groot:
"Isabella de Groot heeft de afgelopen jaren een aantal hoogwaardige publicaties geproduceerd op het terrein van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en het internationaal en Europees belastingrecht. Zij is kritisch, maar komt ook met concrete oplossingen voor verbetering van wet- en regelgeving en helpt daardoor de rechtsontwikkeling vooruit."
Rimco Spanjer, Content Director van Wolters Kluwer Legal & Regulatory Nederland over de Stevensprijs:
"Jonge auteurs zijn van groot belang voor onze toekomst, niet alleen van die van Wolters Kluwer, maar ook voor de samenleving als geheel. Ik hoop zeer dat wij hen nu en in de toekomst kunnen blijven binden aan ons bedrijf en zal daar hard aan werken – en dat zij te midden van hun drukke bestaan de tijd zullen blijven vinden om mee te werken aan onze gemeenschappelijke missie, namelijk het voeren van debat en het hierdoor vorm geven aan onze toekomst."
Hieronder is een kort videofragment te zien van de uitreiking.
De Rabobank neemt binnenkort de verzorging van het betalingsverkeer van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen over. Tot 1 mei 2026 blijft ING hiervoor verantwoordelijk. ING blijft wel de Douane als klant houden.
Een grote groep machtigingen die door klanten aan hun belastingadviseurs is verleend voor belasting-, toeslag- of douanezaken verloopt in het laatste kwartaal 2024. Logius, het verantwoordelijke agentschap van digitale overheidszaken, verstuurt in januari 2025 brieven naar klanten van de adviseurs. Het agentschap verzoekt adviseurs om deze brieven bij hun klanten op te vragen. In de brief staat namelijk hoe de nieuwe machtiging kan worden geactiveerd.
Henry Meijer neemt op 1 januari 2025 definitief afscheid van MFAS. Ooit begonnen als een verzameling kaarten met fiscale tips onder de naam ‘Het Belastingadviesprogramma’, is MFAS de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig informatie- en adviessysteem voor de belastingadviseur. Met het oog op de continuïteit verkochten Meijer en medeoprichter Trudie Hoffman in oktober 2023 hun bedrijf MFAS/Meijer Fiscale Adviessystemen bv aan Wolters Kluwer. Voor de fiscalist is het nu tijd om de banden met zijn ‘kindje’ definitief door te snijden: met ingang van volgend jaar draagt hij de redactie over aan een veelkoppig team van fiscale experts dat zijn werk gaat voortzetten. Tijd voor een gesprek met Henry en Trudie.
De Belastingdienst gaat voorrang geven aan de brede opgaven op het gebied van het behoud en werven van personeel, de modernisering van de ICT, het verlenen van hoogwaardige dienstverlening aan burgers en bedrijven en de menselijke maat. Dat schrijft Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën aan de Tweede Kamer.
Autoriteiten in Duitsland hebben dinsdag en woensdag invallen gedaan bij vestigingen van Adidas, waaronder het hoofdkantoor van de sportkledingfabrikant in Herzogenaurach. De doorzoekingen maakten deel uit van een belastingonderzoek dat al jaren zou lopen.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft tijdens het debat in de Eerste Kamer over het Belastingpakket 2025 toegezegd dat de BTW-verhoging op sport, media en cultuur tijdelijk wordt opgeschort. Hij neemt een zogeheten beleidsbesluit hiervoor en laat dat waarschijnlijk deze week per brief aan de Kamer weten. Met de Tweede Kamer was afgesproken dat de BTW-verhoging niet zou doorgaan, maar dat het voorstel wel in het Belastingplan zou blijven.
Prof. dr. Peter Essers, nu emeritus hoogleraar belastingrecht aan de Tilburg University, heeft de Jan Zweekhorst Award 2024 ontvangen. Essers is de award toegekend, omdat hij zich als wetenschapper, goede bestuurder en politicus altijd heeft ingezet voor een beter en eenvoudiger fiscaal stelsel, vooral op het gebied van ondernemingsvraagstukken, zo stelt de jury.
Het Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden geeft een nadere invulling aan de gegevensverwerking en de waarborgen van de Wet gegevensbescherming door samenwerkingsverbanden (V-N 2024/33.17) (hierna: WGS). Ook bepaalt dit besluit dat de WGS per 1 maart 2025 in werking treedt.
Diverse betrokkenen waaronder (oud-)studenten, belastingadviseurs, de Rotterdamse Fiscalisten Vereniging Christiaanse-Taxateur en Stichting Belastingwinkel Rotterdam zijn een petitie gestart voor behoud van de opleiding Fiscale economie aan de Erasmus School of Economics (ESE). Het faculteitsbestuur wil met de studie stoppen vanwege dalende studentenaantallen.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd. Van Oostenbruggen gaat in op vragen over de samenloop van onderworpenheidstoetsen in de vennootschapsbelasting en Pijler 2, de voorgestelde aanpassing van de objectvrijstelling bij de buiten beschouwing blijvende vaste inrichting en de invoering van GAAR uit ATAD1 in de vennootschapsbelasting.