De Europese Commissie onderneemt actie naar aanleiding van illegale belastingvoordelen voor jachten en vliegtuigen in Italië en Isle of Man.

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane-unie, zegt in dit verband het volgende: "Het is gewoon oneerlijk als bepaalde personen en ondernemingen ermee wegkomen dat zij niet het juiste bedrag aan btw betalen op producten zoals jachten en vliegtuigen. Een gunstige belastingregeling voor particuliere boten en vliegtuigen is duidelijk in tegenspraak met onze gezamenlijk overeengekomen belastingregels en leidt tot sterke verstoringen van de mededinging in de scheepvaart- en luchtvaartsectoren. Tegen deze achtergrond neemt de Commissie maatregelen om op te treden tegen regels waarmee wordt getracht de EU-wetgeving op deze gebieden te omzeilen.”

Italië

De Commissie stuurt Italië een aanmaningsbrief, omdat deze lidstaat geen correcte btw-bedragen heft op de leasing van jachten. Daarnaast stuurt de Commissie Italië een met redenen omkleed advies in verband met een illegaal systeem van vrijstellingen voor brandstof, gebruikt voor de aandrijving van gecharterde jachten in EU-wateren.

Isle of Man

Ook stuurt de Commissie het Verenigd Koninkrijk een schriftelijke aanmaning over onjuiste btw-praktijken van Isle of Man in verband met de bevoorrading en leasing van vliegtuigen.

 

Bron: Europese Commissie

Rubriek: Omzetbelasting, Europees belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  302
Gerelateerde artikelen