Volgens René Veldwijk van de Ockham Groep, een bedrijf dat zich bezighoudt met IT-vraagstukken bij de overheid, kan de 'jubeltonregel' wel degelijk eerder dan 2024 worden afgeschaft. "Het is geen stokoude, complexe regeling die in allerlei software is verweven. Veranderingen in drempels en percentages en dergelijke zijn voor de Belastingdienst de normaalste zaak van de wereld. Zet die 100.000 euro van de jubelton in je systemen op 0, en klaar is Kees", zegt hij tegen Trouw.
Met ingang van 1 januari 2017 is de vrijstelling in de schenkbelasting voor schenkingen voor de eigen woning verruimd naar € 100.000. De vrijstelling bedraagt in 2022 € 106.671. Dit betekent dat de ontvanger van de schenking tot dat bedrag geen schenkbelasting betaalt. Deze vrijstelling voor de eigen woning geldt voor iedereen, dus niet alleen voor kinderen, maar ook voor kleinkinderen, vrienden of kennissen.
Er is veel kritiek op deze regeling. Kopers die van hun ouders zo’n belastingvrije schenking ontvangen, gebruiken die meestal niet om de hypotheekschuld te verlagen, maar kopen er een duurder huis mee. En die ontvangers staan er sowieso al beter voor dan mensen die het zonder gift van rijke ouders moeten doen: ze hebben ook zonder die gift al meer vermogen en ook een hoger inkomen. De jubelton drijft dus niet alleen de huizenprijzen op maar vergroot ook de vermogensongelijkheid.
Het is dus niet vreemd dat er haast zit achter de afschaffing van de jubelton. Volgens minister van Financien Sigrid Kaag kan die afschaffing pas in 2024 plaatsvinden omdat er aanpassingen moeten worden gedaan in de systemen van de Belastingdienst. "Hier wordt iemand waarschijnlijk serieus belazerd", reageert Veldwijk in de krant op deze verklaring van Kaag.
Lees ook het thema Schenkingsvrijstelling eigen woning.
Bron: Trouw
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Schenk- en erfbelasting