"De eerste voorzichtige resultaten van het programma Tijdige rechtspraak zijn bereikt, maar door het forse effect van de coronacrisis is er meer tijd nodig om de doelen van de tijdige rechtspraak te bereiken. Daarom blijft tijdige rechtspraak de komende jaren een belangrijke prioriteit."

Dat staat te lezen in het Jaarplan Rechtspraak 2023. Het programma Tijdige rechtspraak is in 2020 gestart om de achterstanden in de rechtspraak te verminderen. Inmiddels zijn er zogenoemde versnellers actief met aanpassingen in werkwijzen die de duur van de procedure verkorten.

Voorbeelden van dergelijke versnellers zijn mediation voordat een zaak op zitting wordt behandeld, regievoering door de rechter, mondeling uitspraak doen en het professionaliseren van het rooster en planproces. Daarnaast ondersteunen vijf teams van de 'landelijke inloopkamer' de gerechten bij de afhandeling van de achterstanden.

In 2023 worden de mogelijkheden van IT-ondersteuning bij het rooster en planproces onderzocht, bijvoorbeeld voor een datumprikker en een plantool. Twee promovendi van de Universiteit Twente werken aan wiskundige modellen die de rechtspraak helpen om de instroom van zaken te voorspellen en de capaciteit hier proactief op in te richten.

In 2021 deden rechters uitspraak in ruim 1,4 miljoen zaken, een stijging van 4 procent in vergelijking met 2020. In 2021 werkten iets meer dan 12.000 mensen bij rechtspraak: 9.400 rechtspraakmedewerkers ondersteunden 2.600 rechters en raadsheren. De cijfers over 2022 zijn nog niet bekend.

Het jaarplan 2023 is te downloaden op de website van de Rijkksoverheid.

Bron: Rijksoverheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

9

Gerelateerde artikelen