Het aantal klachten over de Belastingdienst daalde in 2018, met 14% naar 3338. Dit staat in het jaarverslag 2018 van de Nationale Ombudsman. In het jaarverslag komt onder andere de bereikbaarheid van de Belastingdienst aan de orde. De Nationale Ombudsman blijft in gesprek met de Staatssecretaris van Financiën over de bereikbaarheid van de Belastingdienst. De bereikbaarheid moet de komende jaren sterk verbeteren, aldus de ombudsman.

Toeslagschuld

Het informeren van burgers over nieuwe regelingen is een belangrijke taak van de overheid, ook als de groep waar het om gaat klein is. Toch gebeurt dit niet altijd voldoende. Dit zag de Nationale ombudsman in 2018 bij een groep ouders met een toeslagschuld die kinderopvangtoeslag ontvingen. Sinds eind 2017 heeft de Belastingdienst/Toeslagen de Maatregel bij verrekenen kinderopvangtoeslag ingevoerd om te voorkomen dat ouders met een toeslagschuld te weinig geld overhouden. De ombudsman is blij met deze regeling, maar vindt dat de Belastingdienst/Toeslagen ouders die hierop aanspraak kunnen maken hierover gericht moet informeren. Ouders bij wie de Belastingdienst de lopende toeslag gaat verrekenen, worden er inmiddels actief op gewezen dat zij een beroep op deze maatregel kunnen doen. Mensen die de maatregel aanvragen krijgen een schriftelijke reactie waarin zij informatie krijgen over de duur en de voorwaarden. Naar verwachting zal de Belastingdienst/Toeslagen in het voorjaar van 2019 haar werkwijze en brieven definitief hebben vastgesteld. De ombudsman zal de informatie over deze maatregel dan nog een keer bekend maken onder belangenorganisaties en dienstverleners.

Kindgebonden budget

De ombudsman ziet steeds meer gevallen waarin co-ouderschap leidt tot problemen bij het recht op het kindgebonden budget. Dit komt doordat het budget aan de ouder wordt uitgekeerd die bij de SVB geregistreerd is als de aanvrager van de kinderbijslag. De ombudsman spoorde in 2018 de SVB en de Belastingdienst aan om co-ouders beter te informeren over het kindgebonden budget via hun eigen websites, die van de Rijksoverheid en het Nibud. Maar ook via instanties waarmee ouders in echtscheiding in contact komen, zoals mediators, echtscheidingsadvocaten en het Juridisch Loket. Daarnaast vroeg de ombudsman de SVB en de Belastingdienst co-ouders jaarlijks een brief te sturen met informatie over de situatie. De ombudsman zal de komende jaren nauwgezet volgen of co-ouders vaker dan voorheen gebruik maken van hun recht op het kindgebonden budget. Ook gaat de ombudsman na of de aanbevelingen worden opgevolgd.

Link naar het jaarverslag.

Bron: Nationale Ombudsman

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet

3

Gerelateerde artikelen