Demissionair klimaatminister Rob Jetten denkt met sectoren afspraken te kunnen maken over een afbouwpad voor fossiele subsidies. In die afspraken zal dus ook duidelijk worden wanneer de (belasting-)voordelen die in die sector gebruik van fossiele brandstoffen aanmoedigen, zullen aflopen.

Met het afspreken van een moment waarop de subsidies eindigen "geef je ook een duidelijk signaal aan het bedrijfsleven", dat ook direct weet wanneer het moet zijn overgestapt op schone alternatieven voor het gebruik van fossiel. "Je ziet dat we samen met de vliegtuigsector en de maritieme sector echt hele duidelijke jaartallen kunnen afspreken over wanneer heb je die fossiele subsidies uitgefaseerd. En hoe zorg je intussen voor snelle verduurzaming van diezelfde sector", schetst Jetten.

Vooral fossiele subsidies die terechtkomen in "sectoren waar schone technieken voorhanden zijn" moeten snel worden afgebouwd, aldus de bewindsman voorafgaand aan een overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg. De Europese klimaatministers buigen zich over een onderhandelingsinzet voor de klimaattop in Dubai die eind volgende maand van start gaat.

Bij die klimaatconferentie van de VN zal Jetten andere landen oproepen zo transparant mogelijk te zijn over hoeveel belastingvoordelen en subsidies er naar het gebruik van fossiele brandstoffen gaan. Nederland gaf hierover op Prinsjesdag duidelijkheid, en het aantal fossiele subsidies was veel hoger dan aanvankelijk gedacht: het gaat jaarlijks om zo'n 40 tot ruim 46 miljard euro.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Dossiers: Prinsjesdag 2023

118

Gerelateerde artikelen