Het kabinet gaat op zoek naar een oplossing voor de problemen van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Woensdag is het eerste overleg tussen zzp'ers en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Menno Snel (Financiën) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Ook vakbonden en werkgevers schuiven aan.
Er is heel wat werk aan de winkel. Een wet uit 2016 die de verhoudingen tussen zzp'ers en hun opdrachtgevers regelde, bleek niet te werken. In plaats van helderheid bracht de wet DBA juist onrust, aldus het kabinet.
Zelfstandigen klaagden dat zij geen opdrachten meer kregen, omdat opdrachtgevers vreesden alsnog loonbelasting en premies te moeten betalen. In afwachting van nieuwe regels is de wet DBA opgeschort.
Het kabinet vindt dat zelfstandigen die minder dan 15 tot 18 euro per uur verdienen, gewoon in dienst moeten komen. Daarmee moet schijnzelfstandigheid worden bestreden, waarbij zzp'ers voor een schijntje als werknemers worden ingezet.
Voor de 'succesvolle' zzp'ers, bijvoorbeeld met een uurtarief van 75 euro of meer, en hun opdrachtgevers vervallen meerdere verplichtingen. En voor zzp'ers boven het lage tarief komt er een verklaring, gewoon via het internet, die opdrachtgevers vooraf duidelijkheid moet geven.
Bron: ANP
1