De Nederlandse industrie krijgt vanaf 2021 te maken met een CO2-belasting. Bedrijven betalen aanvankelijk 30 euro per te veel uitgestoten ton CO2, en dat bedrag kan oplopen tot 150 euro per ton in 2030.

Dat staat vrijwel zeker in het definitieve klimaatakkoord dat eind deze week wordt gepresenteerd, zo bevestigen Haagse bronnen een bericht van het AD. Het kabinet kiest daarmee voor een van de eigen varianten van een CO2-heffing. Het CPB had vorige week verscheidene varianten doorgerekend, niet alleen van het kabinet maar ook van GroenLinks en de PvdA

Bedrijven hoeven de belasting pas te betalen als hun CO2-uitstoot boven een bepaald niveau komt. Maar als dat gebeurt, krijgen ze een "stevige heffing" voor de kiezen, aldus ingewijden. De opbrengst daarvan wordt grotendeels gebruikt om verduurzaming van de industrie te subsidiëren.

Een andere maatregel uit het Klimaatakkoord, aldus bronnen tegen de NOS, is dat het kabinet gas duurder en stroom goedkoper wil maken. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent per kubieke meter omhoog, terwijl die op elektriciteit juist met 5 cent per kWh wordt verlaagd. 

De verhoging van de gasprijs is minder dan eerder was voorgesteld aan de klimaattafels. Daar werd nog gekoerst op een verhoging van 20 cent. De verhoging komt niet in een keer: de prijs per kubieke meter gas wordt volgend jaar met 4 cent verhoogd, daarna gaat de prijs 1 cent per jaar omhoog. De elektriciteitsprijs zal in stappen worden verlaagd.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

4

Gerelateerde artikelen