Het demissionaire kabinet heeft in de Tweede Kamer vergeefs naar steun gezocht om alsnog de dividendbelasting af te schaffen. Op veel bijval konden VVD-minister Stef Blok (Economische Zaken) en D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit) volgens Haagse bronnen niet rekenen.
Aanleiding om nog maar eens te polsen in de Kamer is de aankondiging van olie- en gasconcern Shell dat het zijn hoofdkantoor wil verplaatsen van Den Haag naar Londen en een volledig Brits bedrijf wil worden. Een eventueel besluit zou overigens aan een volgend kabinet zijn.
Maar zover zal het volgens ingewijden niet komen. De coalitiepartijen D66 en ChristenUnie waren er al geen voorstander van de belasting op de winstuitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders te schrappen, en zien er nog altijd het nut niet van. En zeker niet als een "paniekreactie" op het vertrek van Shell, dat er overigens vrijwel zeker niet mee kan worden voorkomen, zo klinkt het.
Behalve de coalitiepartijen zijn ook GroenLinks en de PvdA gepolst. Zij hebben meteen duidelijk gemaakt niet mee te willen werken. GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt niet dat de dividendtaks moet wijken, alleen omdat Shell dreigt anders te vertrekken. "Dat is geen oplossing, dat is je laten chanteren", vindt hij. Ook wat PvdA-leider Lilianne Ploumen betreft blijft het antwoord nee. "Gebruik dat geld om de woningnood op te lossen en om te investeren in de zorg."
De afschaffing van de dividendbelasting haalde het vorige regeerakkoord omdat de VVD daar op had aangedrongen. De liberalen wilden Nederland daarmee aantrekkelijker maken als vestigingsland voor internationale bedrijven. Maar het lukte premier Mark Rutte niet de Tweede Kamer te overtuigen. En toen ook nog duidelijk werd dat Unilever ondanks de geplande afschaffing vertrok van Rotterdam naar Londen, verdween de impopulaire maatregel van tafel.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Dividendbelasting