Voor sommige groepen toeslagenouders kan de compensatie beter worden geregeld, maar een versnelling zit er niet in. Het kabinet wilde de compensatie voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire over een nieuwe boeg gooien, maar heeft geen aanpassing kunnen vinden "die het herstelproces wel fundamenteel beter of sneller maakt".
Dat schrijft staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen). De nieuwe koers richt zich vooral op persoonlijk contact en een sneller oordeel voor bepaalde groepen. Zo krijgen gemeenten de mogelijkheid om ouders met schrijnende verhalen voorrang te geven bij de organisatie die de compensatie regelt (UHT). Compensatie of hulp met schulden moet in dat geval "het verschil kunnen maken bij het oplossen van acute problemen of bij het voorkomen van ernstigere situaties", aldus De Vries.
Verder is het vooral van belang dat sneller onderscheid moet worden gemaakt tussen gedupeerden en niet-gedupeerden. Het aantal mensen dat zich heeft gemeld en denkt gedupeerd te zijn, is de afgelopen tijd flink gegroeid. Mensen van wie snel duidelijk is dat ze geen compensatie krijgen, zullen door een versneld beoordelingsproces te horen krijgen dat ze niet in aanmerking komen.
Het herstelproces loopt vooral vast nádat toeslagenouders de eerste 30.000 euro aan compensatie (ook wel de Catshuisregeling) hebben gekregen, of juist horen dat ze hiervoor niet in aanmerking komen. Ouders die zeggen recht op meer geld te hebben, komen vaak in een bureaucratisch moeras terecht. De herstelorganisatie UHT zal contact opnemen met mensen die waarschijnlijk niet in aanmerking komen voor een hoger bedrag.
De ouder zal worden geïnformeerd "over de opties voor het vervolgproces en de consequenties ervan", en "kan vervolgens besluiten zich af te melden voor een integrale beoordeling", schrijft De Vries aan de Kamer.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat het teleurstellend is dat een versnelling er niet inzit, "vooral voor de ouders". "Gemeenten blijven er uiteraard alles aan doen om hun inwoners bij het herstelproces zo veel mogelijk bij te staan."
Bron: Ministerie van Financiën
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet