VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben dinsdag gesproken over de vraag hoe de klap van de hoge energierekeningen kan worden verzacht. De roep om een zogenoemde windfall tax voor de energiebedrijven klinkt vaak. Maar daar lijkt het kabinet niet op aan te koersen, schrijft het AD.
Het kabinet zegt mee te voelen met de zorgen van veel Nederlanders die door de inflatie en hoge energieprijzen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen, maar kijkt vooral naar de werkgevers voor een oplossing op de korte termijn. Zij moeten de salarissen zo snel mogelijk verhogen, zeiden verschillende ministers na het overleg.
Het 'klinkt aardig', maar het is 'niet uitvoerbaar', en al met al 'gewoon geen goed voorstel'. Althans, dat zei staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën in juli nog over het pleidooi voor de solidariteitsheffing. Nu de energieprijzen de pan uit rijzen en steeds meer Nederlanders hoge rekeningen zien of vrezen, klinkt de roep om het extra belasten van energieproducenten steeds luider.
De windfall taks, het extra belasten van bedrijven die de wind in de rug hebben, klinkt ook best logisch. De firma's hebben hogere inkomsten, dus nu iedereen lijdt, mag solidariteit worden verwacht. Olie- en gasreus Shell boekte onlangs nog 17,6 miljard euro winst over een periode van drie maanden.
'Bofbelasting'
Nieuwsuur kwam gisteren met het bericht dat vakbond CNV een bofbelasting wil invoeren voor bedrijven die dankzij de energiecrisis en hoge inflatie veel winst maken. De bofbelasting is een tijdelijk extra belasting. De FNV, Nederlands grootste vakbond, is niet voor zo'n solidariteitsheffing maar wil een structureel hogere winstbelasting.
Bron: AD/Nieuwsuur