Bijstandsgerechtigden mogen straks giften ontvangen tot 1200 euro per jaar zonder dat zij daardoor gekort worden op hun uitkering. Het is één van de ruim twintig maatregelen waarmee het kabinet de scherpe kantjes van de zogeheten Participatiewet wil afhalen.
Het wordt daarnaast makkelijker om vanuit de bijstand aan het werk te gaan en er komen ruimere mogelijkheden voor het geven van mantelzorg. Op dit moment gelden verschillende regels rond bijverdienen. Dat zorgt voor verwarring. Daarom komt er één duidelijke regeling: voor iedereen geldt een volledig jaar dat bijverdiensten voor 15% buiten beschouwing blijven. Wie door individuele omstandigheden zoals een medische beperking of mantelzorgtaken niet meer uren kan werken, kan een verlenging krijgen van deze regeling. Verantwoordelijk minister Schouten van Armoedebestrijding wil dat met deze aanpassingen "niet de regels, maar de mens" centraal komen te staan.
"Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen", aldus Schouten. "Het liefst via werk. Voor wie dat niet mogelijk is, moet er een goed vangnet zijn." De bewindsvrouw stelde eerder al vast dat de Participatiewet zo'n vangnet biedt, maar dat de strenge regels in de praktijk niet altijd uitpakken zoals ze zijn bedoeld.
Zo worden mensen nu al gauw gestraft als zij bijvoorbeeld van familie of buren af en toe een tas boodschappen krijgen, of hulp bij het betalen van de huur. Deze "boete op compassie" moet verdwijnen, vindt Schouten.
In de versoepelde regels komt volgens de minister ook de "onschatbare waarde" van mantelzorgers tot uitdrukking. Wie van de bijstand leeft en niet kan werken hoeft niet langer toestemming te vragen om voor bijvoorbeeld een ziek familielid te zorgen.
De Tweede Kamer bespreekt de voorstellen van Schouten op 14 december 2022. Het is de bedoeling dat de maatregelen ingaan in juli 2024.
Bron: ANP/Rijksoverheid
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Sociale zekerheid algemeen