Het kabinet gaat werk maken van een regeling waardoor Nederlandse multinationals worden gedwongen vennootschapsbelasting te betalen. Nu doet een aantal dat niet of amper. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van de NOS hierover. Drie grote multinationals willen niet inhoudelijk reageren op kabinetsplannen om minder aftrekposten toe te staan. Shell, AkzoNobel en Philips willen wachten tot er een definitief plan ligt.

Nu kunnen bedrijven nog verliezen in het buitenland aftrekken van de winsten die ze maken in Nederland. Op die manier hoeven bedrijven minder belasting over hun winst te betalen. Het kabinet wil een initiatiefwet van GroenLinks overnemen. Ingewijden benadrukken dat dit niet betekent dat er op Prinsjesdag een kant-en-klare wet ligt.

Het wetsvoorstel van de oppositiepartij - mede ondertekend door PvdA en SP - moet een einde maken aan aftrekposten uit het buitenland. Door die aftrekposten kunnen bedrijven het zo regelen dat de winst waarover ze in Nederland belasting betalen, nihil is. Aanleiding voor het voorstel was het bericht dat Shell door de verliezen in het buitenland weg te strepen jarenlang geen belasting zou hebben betaald in Nederland.

De wet moet regelen dat verliezen gemaakt in landen in de Europese Unie maximaal drie jaar kunnen worden verrekend, om te voorkomen dat bedrijven verliezen 'opsparen'. Verliezen buiten de EU mogen volgens het voorstel helemaal niet meer worden ingezet als aftrekpost.

GroenLinks-Kamerlid Bart Snels, die aan de wieg van het voorstel stond, is blij dat het kabinet het overneemt. "Het is volstrekt oneerlijk dat de bakker op de hoek wel belasting betaalt over zijn winst en onze grootste multinationals niet. Aan deze vorm van belastingontwijking komt gelukkig een einde", aldus Snels.

Bedrijven wachten plannen winstbelasting af

Een woordvoerder van Shell zegt dat het olie- en gasbedrijf niet reageert op "geruchten". Ook AkzoNobel vindt het nog te vroeg om met een reactie te komen. Een woordvoerder laat wel weten dat het verfbedrijf "belastingen betaalt overeenkomstig de regels van de landen waar we actief zijn".

Medisch technologiebedrijf Philips benadrukt dat het graag een totaalplaatje ziet van het kabinet. "Dus ook waar het kabinet in wil investeren. Het is belangrijk dat er een goed investeringsklimaat blijft."

Philips zegt verder de afgelopen tien jaar regelmatig winstbelasting te hebben betaald. "Het klopt dat we dat nu niet doen, maar dat is een tijdelijke situatie. Zoals het er nu naar uitziet dragen we vanaf 2021 weer winstbelasting af, ook zonder dit wetsvoorstel", aldus een woordvoerder.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW neemt eveneens een afwachtende houding aan. "Wij wachten de precieze plannen van het kabinet af. Inperking van de regeling om verliezen te verrekenen kan in potentie gevolgen hebben voor veel soorten bedrijven. Deze regeling heeft een duidelijke functie, daarom hebben andere landen die mogelijkheden ook. Bovendien zou de commissie belastingheffing van multinationals dit vraagstuk integraal gaan bekijken. Wij gaan de plannen op Prinsjesdag dus goed bestuderen", verklaarde een woordvoerder.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Dossiers: Prinsjesdag 2019

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen