De Tweede Kamer is nog niet overtuigd van het plan van het kabinet om bedrijven die tijdens de crisis blijven investeren, een belastingkorting te geven. De oppositie had al grote bezwaren, maar ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hebben vragen. Zij willen dat kleine bedrijven meer van de regeling gaan profiteren.
Met de zogenoemde baangerelateerde investeringskorting (BIK) wil het kabinet voorkomen dat door de coronacrisis investeringen opdrogen. Bedrijven kunnen bij investeringen vanaf 20.000 euro een korting krijgen op de loonbelasting. Voor de regeling is de komende twee jaar bij elkaar 4 miljard euro beschikbaar.
De linkse oppositie en de PVV blijven erbij dat het kabinet toch weer grote bedrijven wil bevoordelen, nadat eerder de afschaffing van de dividendbelasting en een verlaging van de winstbelasting niet doorgingen. Zij schilderen het plan af als een cadeautje aan het bedrijfsleven. Het geld zou ook vooral bij bedrijven terechtkomen die toch wel zouden investeren.
Tijdens een urenlang debat over het belastingplan voor volgend jaar kwam dat de partijen te staan op felle kritiek van coalitiepartij VVD. Kamerlid Helma Lodders beschuldigde hen van "gevaarlijke politieke spelletjes" over de ruggen van ondernemers, voor wie de belastingaftrek volgens haar "broodnodig" is.
De oppositiepartijen wezen erop dat zij niet alleen staan in hun kritiek. Ook de Raad van State betwijfelt of de BIK wel het juiste instrument is om investeringen aan te jagen. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt slechts een beperkt effect op de werkgelegenheid. En vorige week bleek dat het plan ook slecht viel bij de rijksambtenaren die het moeten gaan uitvoeren.
De enige oppositiepartij die laat doorschemeren wel wat te zien in het plan, is de SGP. Maar dan moet wat Kamerlid Chris Stoffer betreft wel zeker 80 procent van de beschikbare 4 miljard euro ten goede komen aan kleinere ondernemers. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) liet eerder weten dat naar schatting 60 procent naar het mkb gaat.
Ook D66 en ChristenUnie willen van Vijlbrief weten of die mogelijkheden ziet een groter deel van het budget naar het mkb te laten vloeien. Voorwaarde daarbij is wel dat de regeling niet te ingewikkeld wordt. De staatssecretaris gaat volgende week in op alle vragen die door de Kamerleden zijn gesteld.
Bron: ANP