De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de wet die de compensatie voor gedupeerden in de toeslagenaffaire moet regelen. Kamerleden vrezen dat "murw geslagen ouders" wederom een bureaucratisch doolhof in worden gestuurd. Zij vragen zich ook waarom de Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor de affaire, zelf de afhandeling regelt.
Vooral de oppositie is kritisch op het wetsvoorstel, waarmee staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) de compensatie wil regelen. Maar ook vanuit de coalitiepartijen klinken zorgen. Van Huffelen zelf stelde woensdag voor aanvang van het debat al voor om het tweede deel ervan volgende week te houden, zodat ze genoeg tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.
Recent presenteerde de bewindsvrouw een stroomschema, aan de hand waarvan ouders kunnen zien voor welke compensatieregelingen ze eventueel in aanmerking komen. Er zijn namelijk tal van groepen die op verschillende manieren worden gecompenseerd: ouders die slachtoffer zijn geworden van "institutionele vooringenomenheid", ouders die in specifieke groepen zaten waarin fraudebestrijders over de schreef zijn gegaan en ouders die in de problemen zijn gekomen door de manier waarop het toeslagenstelsel in elkaar zat.
Maar is zo'n schema wel duidelijk genoeg en waarom ligt de bewijslast bij ouders zelf als ze bezwaar willen maken tegen een negatief besluit, vragen Kamerleden zich af. Verschillende Kamerleden uitten ook hun ongemak omdat ze enerzijds snel duidelijkheid willen bieden aan de getroffen ouders en anderzijds de tijd willen nemen om de wet goed te behandelen, zodat de compensatieregelingen goed in elkaar zitten.
DENK
Tijdens het debat is politiek leider Farid Azarkan hard in aanvaring gekomen met collega-Kamerleden. Toen hij een punt maakte van etnisch profileren door de Belastingdienst, kreeg hij voor de voeten geworpen dat ook zijn partij zich daar in het verleden schuldig aan heeft gemaakt.
DENK nam de afgelopen jaren herhaaldelijk parlementariërs met een Turkse of Marokkaanse achtergrond de maat in filmpjes op social media. "Dat is ook etnisch profileren", stelde SP-Kamerlid Renkse Leijten. "Dat moeten we niet hebben bij de Belastingdienst, maar ook niet in deze Kamer." Ze vroeg Azarkan afstand te nemen van de filmpjes.
Azarkan noemde dat "een bijzonder verzoek", maar zei het wel te betreuren als Kamerleden "daar pijn van hebben ondervonden". Hij stelde evenwel dat de gewraakte filmpjes gemaakt werden in 2016, voordat DENK als partij werd opgericht en hijzelf in de Tweede Kamer kwam.
CDA'er Pieter Omtzigt betichtte Azarkan daarop van "een leugen", en wees erop dat ook na de verkiezingen van 2017 nog dergelijke filmpjes zijn gemaakt. "Daarin zijn alle, maar dan ook alle Kamerleden met een andere nationaliteit, anders benaderd dan de Kamerleden die er Hollands en wit uitzien."
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet