Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een parlementaire enquête over de toeslagenaffaire en het bredere functioneren van overheidsdiensten. Alle partijen, behalve de PVV en Forum voor Democratie, steunden het voorstel van de SP.
De motie was al eerder ingediend, maar kon toen nog niet op zo'n ruime meerderheid rekenen: verschillende partijen twijfelden. Het CDA wilde meer duidelijkheid over de timing van de enquête. De PvdA maakte zich overigens ook nog zorgen dat het onderzoek mogelijk de parlementaire enquête naar de aardgaswinning en de afhandeling van de bevingsschade in Groningen in de weg zit. In het nieuwe voorstel is opgenomen dat de toeslagenverhoren voor de zomer van 2022 moeten worden gehouden.
De Kamer stemde dinsdag in met het inhoudelijke voorstel voor de Groningen-enquête, dus dat onderzoek gaat al snel van start. Die verhoren zullen tussen juni en oktober 2022 worden gehouden.
De parlementaire enquête is het zwaarste instrument dat het parlement heeft. De enquêtecommissie bestaat uit Kamerleden en kan informatie opeisen van ministeries. Ook kunnen ambtenaren, politici en andere betrokkenen onder ede worden gehoord. Dit gebeurde al tijdens de parlementaire ondervraging naar het toeslagenschandaal, maar voor zo'n enquête krijgt de commissie langer de tijd. Daardoor kan het onderwerp beter worden uitgezocht.
Het rapport van de ondervragingscommissie, dat in december werd gepubliceerd, leidde al tot het aftreden van het kabinet. Maar de SP zegt dat die commissie "lang niet alles heeft onderzocht" en wil een uitgebreider onderzoek om lessen te trekken. De commissie-Van Dam heeft bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar het selecteren op nationaliteit en de omgang met persoonsgegevens door de Belastingdienst.
Advocaten toeslagenaffaire blij met parlementaire enquête
Advocaten die opkomen voor slachtoffers van de toeslagenaffaire reageren verheugd op de Kamerbrede steun voor een parlementaire enquête. "Hiermee zal alles goed worden uitgezocht en zal verantwoording worden afgelegd", zegt advocaat Eva González Pérez, die tientallen ouders bijstaat en als eerste aan de bel trok over de behandeling van ouders die toeslagen ontvingen.
"Wij zijn blij met dit bericht", zegt advocaat Vasco Groeneveld, die eerder namens tientallen slachtoffers aangifte heeft gedaan tegen premier Mark Rutte en vijf andere (oud-)bewindslieden. "Op grond van wat er nu bekend is verwachten wij dat nader onderzoek de verdenking tegen premier Rutte en de overige (oud-)bewindspersonen zal versterken."
"De toeslagaffaire is de grootste inbreuk door de overheid op de rechtsorde in de moderne Nederlandse geschiedenis. Logisch en terecht dat er een parlementaire enquête zal plaatsvinden. Mijn cliënten zijn bereid om de enquêtecommissie alle informatie te geven die maar nodig is", zegt Groeneveld.
Eerder werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie de Belastingdienst niet strafrechtelijk zal vervolgen vanwege de affaire. Meerdere ouders spanden daarop procedures aan om die vervolging alsnog gedaan te krijgen. Namens een van die ouders begon advocaat Sébas Diekstra zo'n procedure. Hij noemt het "niet minder dan terecht" dat er een parlementaire enquête komt.
"De slachtoffers maar ook de samenleving verdienen een grondig onderzoek", aldus Diekstra. "Nog altijd is niet alles in deze bizarre kwestie goed onderzocht en daardoor is het ook niet goed mogelijk om echt te leren van dit immense onrecht dat velen is aangedaan door de eigen overheid." Hij zegt de parlementaire enquête "met heel veel belangstelling" te zullen volgen.
Rechtsbijstand geweigerd
De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) maakte woensdag bekend dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire ten onrechte geen subsidie kregen voor rechtsbijstand. Dit zou gebeurd zijn op basis van de zogenoemde zelfredzaamheidstoets, waarbij de overheid ervan uitgaat dat de burger zelf zijn problemen kan oplossen. Maar volgens VSAN lijkt het beleid van de overheid erop gericht om het aantal rechtszaken en de vergoedingen voor sociale advocatuur bewust ter verminderen.
De vereniging pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek naar het beleid. "Als blijkt dat de zelfredzaamheidstoets doelbewust is ingezet om rechtzoekenden weg te houden van rechtsbijstand, dan is het rapport 'Ongekend Onrecht' nog niet volledig en zal er nog een extra hoofdstuk aan moeten worden toegevoegd", aldus VSAN.
De vereniging spreekt van "een systeem dat ongekend oneerlijk en hardvochtig" is. "Veel burgers voelen zich onmachtig in een conflict met de overheid en het vertrouwen in de rechtsstaat neemt hierdoor af", stelt VSAN.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet