Kenniswerkers in Nederland maken zich in toenemende mate zorgen over verharding in de samenleving ten opzichte van migranten, zeker sinds het kabinet is gevallen over migratiebeleid. De vrees is dat die verharding zal leiden tot verdere aanscherping van de loondrempels of belastingregels, zo blijkt uit een enquête van de Volkskrant onder 178 kennismigranten. Daarvan zijn er naar schatting meer dan 100.000 in Nederland.

Hoewel ze het Nederlandse nieuws niet dagelijks volgen, weten de kennismigranten wel bijna allemaal dat het kabinet-Rutte gevallen is na een ruzie over migratie. De ondervraagde kenniswerkers, afkomstig uit 37 landen, houden er rekening mee dat een nieuw kabinet regels strenger gaat maken, zo stellen zij.

Het harde politieke debat over asielzoekers heeft ook zijn weerslag op de omgang met elkaar in de samenleving, zeggen de ondervraagde kenniswerkers. De hooggeschoolde migranten vrezen meer racisme of onheuse bejegening. "Burgers kennen het verschil niet tussen vluchtelingen en migranten en voegen deze groepen samen", zegt een computerprogrammeur uit Chili. "Elke vorm van haat slaat altijd over, zo werkt het menselijke brein nu eenmaal", vult een wetenschapper uit India aan. "Ik ben wit, maar ik zie dat het veranderde klimaat impact heeft op mijn andere expat-vrienden", aldus een kennismigrant uit Kosovo in de krant.

Bron: Volkskrant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Employee benefits, Arbeidsrecht

315

Gerelateerde artikelen