Het Kerst-arrest leidt voor zwartspaarders onbedoeld tot een generaal pardon. Door het arrest kan de Belastingdienst bij bezitters van contant zwart geld niets navorderen en geen boetes opleggen.

Dat staat vandaag in het FD. Op basis van het Kerst-arrest is belastingheffing in box 3 op basis van een fictief forfaitair rendement onrechtmatig. Dit geldt ook voor verzwegen inkomens. Het werkelijke rendement op spaargeld was van 2017 tot en met 2022 nagenoeg nihil waardoor vermogen, en ook verzwegen vermogen, geen rendement opleverde.

Mensen die hun zwarte geld in cash verbergen, profiteren het meest van het arrest. De Belastingdienst kan over geld op verzwegen buitenlandse bankrekeningen namelijk tot twaalf jaar terug belasting navorderen, maar bij contant geld bedraagt die periode slechts vijf jaar. Aangezien het zogenoemde Kerst-arrest de vermogensrendementsheffing in box 3 met terugwerkende kracht vanaf 2017 ongeldig verklaarde, valt bij de groep met cash zwart geld helemaal niets meer na te vorderen.

De fiscale gevolgen van het Kerst-arrest voor zwartspaarders worden bevestigd door de Belastingdienst. Op basis van studies circuleert er ongeveer € 55 miljard aan verzwegen vermogen in Nederland.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

121

Gerelateerde artikelen