In haar reactie op de internetconsultatie Nieuwe groepsregeling in de vennootschapsbelasting geeft de NOB aan dat een grensoverschrijdende groepsregeling met objectvrijstelling het meest neutraal is en haar voorkeur heeft.
Door het invoeren van een grensoverschrijdende groepsregeling met objectvrijstelling kan het huidige fiscale eenheidsregime worden gecontinueerd zonder spoedreparatiemaatregelen. Het kabinet kan te rade gaan bij de Oostenrijkse belastingautoriteiten, die al vele jaren een grensoverschrijdend groepsregime kennen voor zowel EU- als non-EU-dochters.
Indien niet voor de grensoverschrijdende groepsregeling wordt gekozen pleit de NOB voor het continueren van de huidige fiscale eenheid die is aangepast met spoedreparatiemaatregelen.
Door het huidige fiscale-eenheidsregime te handhaven blijven de meeste voordelen van het consolidatieregime behouden en is ingrijpende overgangsproblematiek niet nodig. Daarnaast behoudt de afgelopen decennia opgebouwde jurisprudentie haar waarde. Voor nieuwe EU-rechtelijke risico’s kan alsnog reparatie plaatsvinden, waarbij wel dient te worden voorzien in een ruime eerbiedigende werking voor bestaande gevallen. Om het risico van artikel 15b wet Vpb 1969 verder te beperken stelt de NOB een wetgevende oplossing voor.
De NOB is geen voorstander van het afschaffen van de regeling van de fiscale eenheid door de vergroting van de administratieve lasten en de nadelen voor het vestigingsklimaat.
Ten aanzien van de mogelijkheid voor een verlies- of winstoverdrachtregeling wijst de NOB erop dat er nog diverse variaties mogelijk zijn. De keuze voor een dergelijke overdrachtsregeling heeft niet de voorkeur, maar indien voor een dergelijk systeem wordt gekozen, pleit de NOB voor een systeem van verliesoverdracht.
Om een juiste afweging te kunnen maken is het wenselijk om bij elke variant een impactanalyse te maken, de budgettaire consequenties op te nemen en met name bij de verlies- of winstoverdrachtregeling tot een meer concrete uitwerking te komen.
Bron: NOB
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht