Het kabinet trekt 2 tot 4 miljard euro uit om KLM te helpen de coronacrisis te doorstaan. Dat hebben Minister Hoekstra van Financiën en Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt.
Frankrijk schiet daarnaast Air France en moederbedrijf Air France-KLM te hulp met een steunbedrag van 7 miljard euro. Hierdoor krijgt het bedrijf een steunpakket van in totaal 9 tot 11 miljard euro. Het is nog niet duidelijk hoe hoog het exacte bedrag is dat Nederland aan KLM gaat verstrekken en welke vorm de steun exact krijgt. Een deel van het geld is mogelijk rechtstreekse staatssteun. Daarnaast geeft het Rijk garanties af waardoor KLM leningen af kan sluiten.
De voorwaarden die het kabinet aan de steun verbindt, zijn nog niet allemaal bekend. Wel is duidelijk dat KLM geen bonussen, winsten of dividend uit mag keren. Ook moeten de topsalarissen omlaag en worden mogelijk het aantal nachtvluchten teruggedrongen.
Voor de exacte uitwerking van het steunpakket heeft het kabinet nog wel een aantal weken nodig. Verder moeten de Tweede Kamer en de Europese Commissie nog groen licht geven.
Door de coronacrisis heeft Air France-KLM het zwaar, net als andere luchtvaartmaatschappijen. Er zijn nauwelijks passagiersvluchten, waardoor veel toestellen aan de grond staan en het personeel geen werk heeft. Daarom heeft het bedrijf Nederland en Frankrijk gevraagd om noodsteun. Beide landen hebben een belang van ongeveer 14 procent in de luchtvaartmaatschappij.
Air France-KLM-topman Ben Smith denkt aan een vrijwillige vertrekregeling als eerste stap in een reeks maatregelen om de kosten bij het luchtvaartconcern omlaag te brengen. Dat zegt hij in een interview met de Franse krant Les Echos. "Sommige medewerkers van Air France zijn waarschijnlijk bereid om vrijwillig te vertrekken als ze de kans krijgen", aldus Smith. De topman denkt er ook over om de grote Airbus A380-toestellen van Air France eerder dan gepland uit de vloot te halen. Ook dat zou een kostenbesparing opleveren.
Bron: Ministerie van Financiën