De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, adviseerde in het televisieprogramma Nieuwsuur hoe Nederland het best de economie in de eurozone kan stimuleren. Volgens de bankier is achterstallig onderhoud plegen aan het belastingstelsel de belangrijkste stap.

Dat meldt beurs.nl.

Knot vindt hervorming van het belastingstelsel het meest essentieel voor Nederland, in navolging van andere hervormingen, zoals de verhoogde pensioenleeftijd en stappen op de woningmarkt. Volgens hem kan de vrijgevallen ruimte op de Nederlandse begroting het best worden ingezet om het belastingstelsel te moderniseren. Hij denkt bijvoorbeeld dat een lagere belasting op arbeidsinkomen en een herziening van de belasting op vermogen de economie kan stimuleren.

Voor ieder land is het verschillend hoe zij optimaal kunnen bijdragen aan het stimuleren van de economie in de eurozone. Zo kan Zuid-Europa volgens Knot het beste zijn investeringsklimaat verbeteren. Duitsland moet volgens hem vooral aandacht besteden aan de infrastructuur.

Knot legt uit dat meer investeringen in Duitsland en Nederland kunnen bijdragen aan een hogere gemiddelde inflatie in de eurozone. Zuidelijke landen kunnen dan hun concurrentiekracht herstellen door prijzen te laten dalen. Bovendien dalen een grote hoeveelheid private en overheidsschulden in de eurozone door hogere inflatie.

Knot geeft aan dat er de afgelopen vijftien jaar eigenlijk geen sprake is geweest van deflatie in de eurozone. Door minder sterk stijgende prijzen was er de laatste jaren wel sprake van lage inflatie. De minder sterk stijgende prijzen zijn vooral een gevolg van overcapiciteit in de dienstensector een daling van de importprijzen door herstal van de eurokoers.

Knot acht het risico op inflatie beperkt, maar waarschuwt wel voor mogelijke negatieve gevolgen van langdurig lage inflatie. Hierdoor kunnen namelijk op lange termijn de inflatieverwachtingen van beleggers dalen. En een lagere inflatieverwachting maakt het moeilijker voor de centrale bank om de rente te drukken en monetair te stimuleren.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

3

Gerelateerde artikelen