Het Financieele Dagblad meldt dat innovatieve kleine bedrijven weinig tot geen gebruik maken van de mogelijkheden die de Innovatiebox biedt. Als reden voor het tegenvallende gebruik van de Innovatiebox door kleine ondernemingen draagt het FD aan dat kleine ondernemingen zelf vaak niet inzien dat ze innovatief zijn. Verder is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland strenger geworden bij het beoordelen van aanvragen met betrekking tot innovaties. Tot slot worden de administratieve lasten die gepaard gaan met de ondersteuning gezien als een drempel.
Wat houdt de regeling in?
Deze fiscale regeling heeft als doel het bevorderen van innovatieve activiteiten in Nederland. Nederland kent al de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Deze fiscale regeling verlaagt de loonkosten van werknemers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk. De Innovatiebox houdt in dat in de vennootschapsbelasting een verlaagd tarief - 5% in plaats van de reguliere 25% - geldt voor de opbrengsten die worden behaald uit verleende octrooien of opbrengsten verkregen uit ontwikkelactiviteiten waarvoor een WBSO beschikking is afgegeven.
Wie kan er gebruik van maken?
De Innovatiebox kan worden gebruikt door belastingplichtigen die vallen onder het regime van de vennootschapsbelasting.
Wat kan worden ingebracht?
In de Innovatiebox kunnen één of meer octrooien worden ingebracht. Zowel Nederlandse, Europese als buitenlandse octrooien kunnen worden ingebracht. De Innovatiebox geldt ook voor kwekersrechten, maar niet voor andere intellectuele eigendomsrechten, zoals merken en modellen. Eveneens kunnen opbrengsten verkregen uit ontwikkelactiviteiten waarvoor een WBSO beschikking is afgegeven, ondergebracht worden in de Innovatiebox. Middels de WBSO kunnen de loonkosten gemoeid met ontwikkelingen voor 50% in mindering gebracht worden op de periodieke loonheffingen.
Hoe werkt de Innovatiebox?
In de Innovatiebox vallen de opbrengsten van een octrooi/WBSO-project minus de toerekenbare kosten. Er is een drempel ingebouwd: het totaal aan gemaakte voortbrengingskosten wordt in mindering gebracht op de winst die tegen het gunstige Innovatieboxtarief mag worden belast. Dit hoeft op zich niet nadelig te zijn voor een ondernemer, want als hij de voortbrengingskosten niet goedmaakt dan zijn deze ook weer normaal aftrekbaar tegen het gangbare hoge vennootschapsbelastingtarief. Er geldt verder geen maximum voor de totale boxruimte.
Forfaitaire regeling
Om de innovatiebox toegankelijker te maken voor het mkb, is er daarom nu een forfaitaire regeling. Bij toepassing van de innovatiebox mag u 25% van uw winst aanmerken als voordelen uit innovatieve activiteiten. U hoeft geen rekening te houden met een drempel. Het forfaitaire bedrag is gemaximeerd op €25.000 per jaar. Over deze innovatiewinst wordt vervolgens het lage Innovatieboxtarief van 5 procent berekend.
Bron: Koenen en Co
9