Afgelopen vrijdag meldde het Russische staatspersbureau Interfax dat het ministerie van financiën in Moskou het belastingverdrag met Nederland wil opzeggen. Dat heeft negatieve gevolgen voor een aantal grote Russische bedrijven die fiscaal in ons land zijn gevestigd. 

Het Russische ministerie van financiën begon in augustus dit jaar onderhandelingen met Den Haag om het huidige belastingverdrag tussen beide landen open te breken. Die onderhandelingen zijn echter om onbekende redenen vastgelopen. Nu dreigt Moskou dus met het eenzijdig opblazen van het akkoord. Het wetsvoorstel om dat te realiseren, ligt inmiddels in de Doema. Mocht het er doorheen komen, dan loopt het verdrag in maart volgend jaar af, zo meldt dagblad Trouw.

Volgens het huidige verdrag heft Rusland geen bronbelasting op rente- en dividendbetalingen die buiten Rusland terechtkomen. Indien zij dat in Nederland al doen, hoeven Russische bedrijven die hier kantoor houden kortom niet ook nog aan de Russische fiscus geld af te dragen.

Yandex is een voorbeeld van een bedrijf dat profiteert van het huidige verdrag. Het heeft onder meer de belangrijkste zoekmachine van Rusland en levert ook maaltijden en boodschappen aan huis. Yandex zet een slordige drie miljard dollar om. Toch ziet de Russische staat daar weinig van terug. Maar als het aan het Kremlin ligt, komt daar binnenkort verandering in.

Nederland is niet het enige land waar Rusland zijn pijlen op richt. Ook de belastingverdragen met andere landen worden herzien. Er zijn onderhandelingen over een nieuw akkoord met Cyprus, Luxemburg en Malta inmiddels geslaagd. Met Zwitserland en Hongkong zitten de Russen nog om de tafel, aldus de krant.

Bron: Trouw

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen