De innovatiebox wordt aangepast. Grote ondernemingen zullen vanaf 2017 minder eenvoudig in aanmerking komen voor de verlaagde belasting van 5% over winst uit innovaties. Dat meldt advieskantoor Kroese Wevers.
Innovatiebox wordt beperkt in 2017
Dit blijkt uit een aantal wijzigingen van de innovatiebox die staatssecretaris Wiebes heeft bekendgemaakt. De regeling wordt aangepast omdat er internationaal afspraken (in het kader van BEPS) zijn gemaakt die moeten voorkomen dat bedrijven octrooi- en innovatiebox regimes oneigenlijk gebruiken, waardoor sprake kan zijn van schadelijke belastingconcurrentie. De wijzigingen staan in een consultatieversie van een nog in te dienen wetsvoorstel. Op dit moment kan iedereen nog wijzigingssuggesties doen. Het uiteindelijke wetsvoorstel kan daarom nog afwijken van deze versie, de aangekondigde wijzigingen kunnen echter al gevolgen hebben voor immateriële activa die na 30 juni a.s. in gebruik zullen worden genomen.
Geen verbredingen
Wiebes geeft toe dat de ruimte die de internationale afspraken bieden om de innovatiebox te "verbreden", door Nederland niet volledig wordt benut. 'Het volledig benutten van de ruimte van de gemaakte afspraken zou leiden tot een aanzienlijke budgettaire derving die niet ten goede komt aan het bevorderen van innovatie en het vestigingsklimaat voor innovatieve ondernemingen', aldus Wiebes.'
Beperkingen van de innovatiebox
Wiebes voert vanwege voornoemde internationale afspraken daarentegen wel beperkingen voor toegang tot de innovatiebox in. De belangrijkste beperking is dat grotere bedrijven vanaf 1 januari 2017 een octrooi, kwekersrechten of ander juridisch bewijs moeten hebben van de exclusiviteit van de innovaties die zij in de box willen laten vallen. Een WBSO-verklaring alleen kan daarom niet langer resulteren in een entreeticket tot de box. Deze beperking geldt alleen voor grote bedrijven, te weten met een netto-omzet van meer dan € 250 miljoen per 5 jaar en een innovatieboxvoordeel van meer dan € 37,5 miljoen per 5 jaar. Kleinere bedrijven houden wel toegang tot de innovatiebox met een WBSO-verklaring. De internationale afspraken die zijn gemaakt, bieden weliswaar ruimte om de vereiste WBSO-verklaring te laten vervallen voor grote bedrijven maar dat doet het kabinet niet. In alle gevallen blijft de WBSO-verklaring dus noodzakelijk.
Daarnaast geldt voor alle bedrijven die de innovatiebox toepassen, dat de band met Nederland van invloed wordt op de omvang van het innovatieboxvoordeel. Als een deel van de innovatie-uitgaven verband houdt met uitbesteding van het speur- en ontwikkelingswerk aan een verbonden lichaam, blijft een even groot deel van de voordelen buiten de innovatiebox.
Belang voor de praktijk
Het voorstel is om de nieuwe regels vanaf 1 januari 2017 te laten gelden voor immateriële activa die na 30 juni 2016 worden voortgebracht. Voor immateriële activa die al voor die tijd in gebruik genomen zijn of worden, zal volgens het concept-wetsvoorstel een eerbiedigende werking gelden. Het kan voor ondernemers daarom lonend zijn om lopende ontwikkelingen nog vóór eind juni in gereedheid te brengen!
Inmiddels is er een consultatie gestart over de aanpassingen in de innovatiebox.
Bron: Kroese Wevers
0