Kunstenaars en galeries roepen minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) op om een fiscaal gunstige regeling voor de sector op te tuigen. Te denken valt aan een anbi-status voor kunstenaars, het fiscaal aftrekbaar maken van kunstaankopen of een BTW-tarief van 0 of 6 procent.

Er is onlangs een noodpakket van 300 miljoen vrij gemaakt voor de kunst- en cultuurwereld, maar deze gelden gaan voornamelijk naar de grote instellingen. De individuele kunstenaar, die zijn praktijk wil voortzetten, heeft daar niet direct iets aan.

Zes kunstenaars en kunstprofessionals zijn een petitie begonnen om investeringen in kunst en cultuur fiscaal aantrekkelijker te maken: Merel Noorlander, Camie Bonger, Tinkebell, Erik van Muiswinkel, Mette Samkalden en Jaring Dürst Britt. De laatste is ook bestuurslid van de Nederlandse Galerie Associatie.

De impact van de coronacrisis op de branche is volgens de initiatiefnemers groot. "De verkoop is drastisch teruggelopen. Terwijl net als bij andere sectoren, ook bij ons de kosten gewoon doorlopen. Extra nadelig is bovendien dat de komende periode ook alle kunstbeurzen zijn afgelast. Galeries behaalden daar de afgelopen jaren ruim de helft van hun jaaromzet." Dürst Britt en Samkalden vrezen bovendien dat de kunstbeurzen ook op de middellange termijn mogelijk niet door kunnen gaan vanwege de beperkingen van een anderhalve meter samenleving.

Een tijdelijke fiscale prikkel zorgt er volgens de initiatiefnemers voor dat mensen net dat zetje krijgen waardoor ze overgaan tot de aankoop van hun eerste kunstwerk. "Bovendien leiden meer kunstverkopen uiteindelijk ook tot een hogere belastingafdracht door kunstenaars, galeriehouders en kunsthandelaren."

 

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Corona

8

Gerelateerde artikelen