Het aantal jongeren dat als zelfstandige werkt via platformbedrijven is in een jaar tijd flink gestegen. In totaal stonden er binnen de zakelijke dienstverlening in juli 9613 van deze ondernemers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). In juli vorig jaar waren dat er nog 7492, meldt de KvK.
Het aantal inschrijvingen in juli in de betrokken categorie steeg ten opzichte van vorig jaar met 181 procent. Volgens de KvK is die stijging bijna volledig toe te schrijven aan jongeren die zijn gaan werken via een zogenoemde platformconstructie. Deze groep bestaat voornamelijk uit studenten, vakantiewerkers en jongeren die in hun vrije uren bijverdienen, bijvoorbeeld in de horeca.
Volgens Jessica van El, expert Jong Ondernemerschap bij de KvK, lijkt het werken voor een platformbedrijf "aantrekkelijk voor jongeren". Ze kunnen immers zelf beslissen wanneer ze beschikbaar zijn om te werken. Maar ze waarschuwt: "Hiermee ben je zelf ondernemer. Je wordt niet doorbetaald bij ziekte, krijgt geen vakantiedagen en bouwt geen pensioen op."
Volgens de KvK steeg het totaalaantal starters in juli op jaarbasis met 3 procent tot 20.796. Het aantal stoppers steeg met 6 procent tot 9593. Het aantal faillissementen kwam in juli uit op 127, waarmee het net iets onder het gemiddelde ligt van de afgelopen twaalf maanden.
In totaal telde Nederland per 1 augustus bijna 2,3 miljoen ondernemingen, ruim 5 procent meer dan een jaar eerder.
Bron: KvK
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht