In principe behoort een schadevergoeding tot het loon, zo stelt Rechtbank Noord-Nederland, maar in het geval van een brandweerman die zwaar gewond raakte bij het blussen, is sprake van een uitzonderlijke situatie. In tegenstelling tot wat de Belastingdienst vindt, is de uitkering van de ongevallenverzekering geen loon.

De man in deze zaak is in dienst bij de vrijwillige brandweer en is in 2016 tijdens bluswerkzaamheden betrokken geraakt bij een ernstig ongeval. Als gevolg van dit ongeval liep hij blijvend letsel op aan zijn pols en rug. Keuringsartsen verklaarden hem voor 7% blijvend invalide. Hiertoe is een letselschadevergoeding uitgekeerd van € 32.375 op basis van een door de werkgever afgesloten verzekering. Op deze vergoeding is door de werkgever € 13.270 loonheffing ingehouden.

De man is het niet eens met de inhouding en trekt aan de bel bij de fiscus maar zijn klacht wordt ongegrond verklaard. Hij stapt naar de rechtbank. De rechter vindt de vergoeding weliswaar tot het loon behoren maar in dit geval is echter sprake van een uitzonderlijke situatie zodat de vergoeding niet tot het loon behoort.

Hier treedt de werkgever immers niet alleen op als werkgever, maar vooral als publieke dienstverlener. De werkgever heeft door het opnemen van de rechtspositionele regeling en het op grond daarvan afsluiten van een ongevallenverzekering geen beloning op het oog, maar vooral de riskante publieke taak die is opgedragen aan de brandweer. Omdat de brandweer vooral het publieke belang behartigt is de rechtbank van oordeel dat de vergoeding niet tot het loon van de man behoort.

Bron: Rechtspraak.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

11

Gerelateerde artikelen