De Belastingdienst laat middels een tweetal berichten op haar website weten dat de levering van compressiekousen en -tubes, alsmede de levering van holle, buisvormige medische hulpmiddelen met snij- of prikfunctie zijn belast met het 21% tarief voor de btw.

Compressiekousen en –tubes
Compressiekousen en -tubes zijn kant-en-klare kledingstukken. Daarom is de levering belast met 21% btw.
Verbandmiddelen zijn belast met 9% btw, mits het geen kant-en-klare kledingstukken zijn. Artikelen zoals kleding, schoeisel en verbandsokken die ook een therapeutische werking hebben, vallen niet in de categorie verbandmiddelen. Aangezien compressiekousen en –tubes kant-en-klare kledingstukken zijn, vallen zij daarom niet in de categorie verbandmiddelen.
Holle, buisvormige medische hulpmiddelen met snij- of prikfunctie
Medische hulpmiddelen die bestaan uit een flexibele, holle buis met een snij- of prikfunctie zijn geen katheters. De levering van deze hulpmiddelen is daarom belast met 21% btw.
Een katheter is een medisch hulpmiddel in de vorm van een buisje. De belangrijkste functie van een katheter is het transporteren van stoffen of andere hulpmiddelen in of uit het lichaam. Heeft een buisvormig medisch hulpmiddel nog andere essentiële functies, zoals een snij- of prikfunctie? Dan is de transportfunctie niet de belangrijkste functie. Het hulpmiddel is dan geen katheter. Het betreffen dan bijvoorbeeld buisvormige medische hulpmiddelen waarmee in het lichaam wordt gesneden om weefsel te verwijderen of waarmee stoffen zoals botox of inkt worden geïnjecteerd.

Als een hulpmiddel naast een transportfunctie ook deze prik- of snijfunctie heeft dan is de levering van dit hulpmiddel belast met 21% btw.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

13

Gerelateerde artikelen