LTO Nederland vindt dat agrarisch ondernemers die overwegen mee te doen aan vrijwillige beëindigingsregelingen op financieel en fiscaal gebied maximaal gefaciliteerd moeten worden. Het overheersende sentiment volgens de boerenbelangenorganisatie is dat de overheid met de ene hand geeft en met de andere hand via de fiscaliteit neemt.

LTO heeft, in samenwerking met onder meer de Belastingdienst en de Vereniging van Accountants en Belastingadviesbureaus (VLB) diverse fiscale knelpunten en oplossingen aangereikt rond de eerder lopende subsidieregeling Maatregel gerichte aankoop (MGA-1) c.q. Regeling provinciale aankoop veehouderij (RPAV-1). In een recente brief schrijven de ministeries dat zij zoeken naar uitvoerbare mogelijkheden, maar waarschuwen alvast dat gerichte fiscale maatregelen vanwege staatssteun veelal niet mogelijk zijn.

Het wegnemen van de fiscale belemmeringen bij vrijwillige deelname aan nog te publiceren beëindigingsregelingen LBV en LBV+ was één van de dringende aanbevelingen van Remkes vorig jaar. Ook kreeg afgelopen najaar een motie van het CDA, CU en SGP brede steun in de Tweede Kamer. Hierin wordt opgeroepen om samen met de sector de fiscale belemmeringen die komen kijken bij de beëindigingsregelingen in beeld te brengen en om passende oplossingen te zoeken.

LTO stelt dat de vrijwillige deelname aan een beëindigingsregeling niet alleen wordt bepaald door de voorwaarden en de financiële vergoedingen. Het zijn vooral ook de fiscale afrekening en herinvesteringsmogelijkheden. LTO wil daarom opnieuw in gesprek met beide ministeries om te zorgen dat er een passend fiscaal kader komt voor de vrijwillige beëindigingsregelingen die in april worden verwacht.

Bron: LTO Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Agro

6

Gerelateerde artikelen