Het CPB, het Centraal Planbureau, stelt voor om de bronbelasting afhankelijk te maken van de effectieve belasting die in de praktijk in het bestemmingsland betaald wordt. Belastingmaatregelen zijn daarnaast effectiever als ze internationaal worden afgestemd, benadrukt het planbureau in het rapport 'Doorsluisland NL doorgelicht'.
De meerderheid van de miljarden aan royalty's die door internationale bedrijven naar Nederland worden gehaald, verdwijnt direct weer naar belastingparadijs Bermuda. Volgens het CPB gebeurt dat met 60 procent van die licentiebetalingen aan een in Nederland gevestigde brievenbusfirma. De doorvoerroute naar Bermuda zal vanaf 2021 door een voorwaardelijke bronbelasting worden afgesloten.
Andere geldstromen als rentes en dividenden gaan vaak naar zogeheten doorsluislanden als Ierland, Luxemburg en Zwitserland. Uit deze landen komt ook het nodige geld naar Nederland toe. Die stromen worden niet door de bronbelasting gestopt. Die belasting geldt alleen voor landen waar het tarief voor winstbelasting onder de 9 procent is. In landen als Ierland, Zwitserland en Luxemburg is de winstbelasting hoger. Om ook deze landen onder de bronbelasting te laten vallen is een ruimere toepassing nodig. Dit kan met een voorwaardelijke bronbelasting waarbij gekeken wordt naar de belasting die in de praktijk betaald wordt in het directe bestemmingsland. Voor een effectieve bestrijding van belastingontwijking blijft internationale coördinatie van belastingwetgeving noodzakelijk, omdat Nederland maar één schakel is in een complexe, financiële keten. Als Nederland als enige maatregelen neemt, kiezen belastingontwijkende multinationals immers voor een andere route. Het feitelijk belasten van deze partijen kan daarom volgens het CPB juridisch en politiek lastig zijn.
Bron: ANP/CPB