Het Nederlandse Intertrust, dat de financiële administratie en belastingzaken regelt van andere bedrijven of beleggers, wordt voor 1,8 miljard euro overgenomen door zijn Amerikaanse concurrent CSC. De Volkskrant ziet Intertrust vooral als "een machinekamer voor internationale fiscale constructies" die brievenbusmaatschappijen opzet in plekken als Nederland, de Britse Kaaimaneilanden en Dubai.
De Amerikanen betalen 20 euro per aandeel. Daarmee hangt aan Intertrust in zijn geheel een prijskaartje van 1,8 miljard euro. Vorige maand maakte Intertrust bekend door meerdere partijen te zijn benaderd voor een overname. Investeerder CVC Capital Partners was bereid 18 euro per aandeel te betalen. Maar exclusieve gesprekken met die partij werden onlangs afgebroken. Het bod daarop van CSC heeft de goedkeuring van het bestuur en de commissarissen van Intertrust. Ze adviseren aandeelhouders ook akkoord te gaan.
De interesse van investeerders in Intertrust kwam op gang nadat een ontevreden aandeelhouder in een brief aangaf dat het bedrijf niet goed genoeg presteert. In die open brief werd ook gesuggereerd dat het wellicht beter zou zijn als Intertrust zou worden overgenomen. De deal is nog afhankelijk van goedkeuringen door onder meer toezichthouders. De overname wordt naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar afgerond.
De Intertrust Group, met een het hoofdkantoor in Amsterdam en vierduizend medewerkers in meer dan dertig landen, werd in 2009 verkocht uit de nalatenschap van Fortis. De bank werd gered door de overheid. Die wilde de trustafdeling zo snel mogelijk kwijt. De koper, voor zo’n 250 miljoen euro, was de Nederlandse investeerder Waterland. Drie jaar later werd Intertrust voor ongeveer 675 miljoen euro overgedaan aan durfkapitalist Blackstone, die het bedrijf in 2015 naar de Amsterdamse beurs bracht.
De Volkskrant schrijft dat de financiële dienstverlener van eigen bodem vaak onder vuur ligt als facilitator van belastingontwijking. "De screening van cliënten en het voldoen aan anti-witwasregels vergt steeds meer aandacht. In mei kreeg Intertrust nog 3,6 miljoen euro boete vanwege het overtreden van de regelgeving op dat gebied van de Kaaimaneilanden." Ook speelde Intertust een hoofdrol in de Panama Papers, aldus de krant.
Bron: ANP/Volkskrant
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht, Kantoren