Europese opsporingsdiensten speuren al sinds 2011 naar belastingontduiking en witwasconstructies rond superjachten, zo schrijft Follow The Money in een artikel waarin een actueel beeld wordt geschetst van de ondoorzichtige offshore deals in jachten. Met name Malta moet het ontgelden als Europees centrum van btw-drukkende constructies bij de aankoop en verhuur van jachten.

Malta met nog geen half miljoen inwoners kent met Nederland, België en Cyprus de meeste indicatoren binnen de Europese Unie die wijzen op het toestaan van 'agressieve' belastingplanning. Het land heeft op papier een hoog tarief voor vennootschapsbelasting van 35 procent, maar dat is door gunstige regels terug te brengen tot slechts 5 procent. Dividend is onbelast. Speciaal voor schepen heeft het regels die ervoor zorgen dat de btw wordt gedrukt.

Malta is om die reden populair binnen de EU voor scheepsregistraties. Via de zogenoemde Maltese lease kan de eigenaar van een jacht de te betalen btw terugbrengen tot zo’n 5 procent, terwijl het schip nog maar drie jaar verhuurd hoeft te worden. Daarna kan het aan de eigenaar zelf worden verhuurd.

Het onderzoeksplatform beschrijft ook het aandeel van Nederland in de wereld van de duurdere pleziervaartuigen. Ons land kent een bloeiende superjachtenindustrie, goed voor een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro, en een volgens de journalist 'goed geoliede belastingontwijkindustrie'.

Alhoewel in Nederland de jachtbouw een grote sector is, staat geen enkel schip hier geregistreerd. Transparantie is de reden dat superrijken hun schip wel laten bouwen in Nederland, maar hier niet registreren, ondanks dat Nederland fiscaal heel aantrekkelijk is voor superrijken, zegt Jan van Koningsveld van het Offshore Kenniscentrum in het artikel. "Je moet hier altijd nog een bv inschrijven bij het Handelsregister en een jaarrekening inleveren elk jaar."

De Nederlandse Belastingdienst worstelt al een tijdje met gesjoemel met superjachten. Eigenaars voeren het schip op als bedoeld voor zakelijke doeleinden vanwege de btw-besparing, terwijl het eigenlijk privébezit is. Daarnaast noemt de FIOD de handel in superjachten fraudegevoelig en verlangt daarom van scheepsbouwers en verkoopbemiddelaars dat ze hun verkopen melden als ongebruikelijke transacties. En dat gaat regelmatig mis. Afgelopen februari nog viel de FIOD binnen bij een bemiddelaar in jachten in Noord-Brabant, die consequent weigerde meldingen te doen van ongebruikelijke transacties.

Het artikel 'Superjachten: miljoenenspeeltjes die fiscale opsporingsdiensten omzeilen' van Follow The Money is alleen op de dag van publicatie (20 oktober) gratis te lezen. Daarna is registratie vereist.

 

Bron: Follow The Money

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht

202

Gerelateerde artikelen