De Resolutie BTW-283 zorgde dit jaar voor veel onduidelijkheid. De inspecteurs van de Belastingdienst namen een zeer wisselende houding aan omtrent de toepassing van de Resolutie BTW-283. Recent is een nieuw besluit in werking getreden die meer duidelijkheid moet geven over de werking van deze resolutie. Met het nieuwe besluit kunnen Nederlandse hulporganisaties eenvoudiger vaststellen of zij onder deze begunstigende regeling vallen. Dit kan grote financiële voordelen opleveren!

Btw-positie Nederlandse Hulporganisaties

De btw-positie van Nederlandse hulporganisaties die als ontwikkelingssamenwerking projecten uitvoeren in ontwikkelingslanden, stond ter discussie. Daarbij gaat het om Nederlandse hulporganisaties met diensten die in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen vergoeding worden verricht, waarbij de opdrachtnemer (hulporganisaties) als btw-ondernemer geldt. Voor projecten die aan de voorwaarden voldoen, kan de btw op kosten in aftrek worden gebracht, terwijl over de ontvangsten geen btw (0%) verschuldigd is.

Besluit 21 september 2015

In de praktijk riep de resolutie vragen op over de reikwijdte en de gestelde voorwaarden. Om meer duidelijkheid te geven over de btw-positie van Nederlandse hulporganisaties die zich bezighouden met projecten in ontwikkelingslanden, is een nieuw besluit in werking getreden. In dit besluit is bepaald wat als ontwikkelingsland geldt. Daarnaast is vastgelegd dat de regeling niet alleen geldt voor opdrachten van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook voor opdrachten van andere ministeries of organisaties. Het nieuwe Besluit van 21 september 2015 verduidelijkt deze aspecten niet alleen, maar vervangt ook het eerdere Besluit van 5 januari 1990.  
 
Het Besluit van 21 september 2015 schept meer duidelijkheid over wanneer op dienstverlening omtrent ontwikkelingssamenwerking btw verschuldigd is en wanneer niet. Ook krijgt u meer inzicht in de mogelijkheden tot aftrek van voorbelasting. Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, bestaat de kans dat u geen btw over de ontvangen subsidiegelden hoeft te betalen. Voor veel Nederlandse hulporganisaties kan dit grote financiële voordelen opleveren.

Behaal uw voordeel

Het Besluit van 21 september 2015 sluit aan bij de DAC-ODA lijst (OECD). Daarmee geeft het nieuwe besluit voor de btw-positie van Nederlandse hulporganisaties meer duidelijkheid over wat onder een ontwikkelingsland moet worden verstaan. Daarnaast is vastgelegd dat opdrachten die door andere ministeries of organisaties worden gegeven ook onder deze regeling kunnen vallen. Wanneer door een andere organisatie dan het ministerie van BuZa de opdracht wordt gegeven, hoeft de betreffende organisatie geen btw (0%) in rekening te brengen.
 
De btw die op kosten in rekening is gebracht, kan daarentegen wel in aftrek worden gebracht. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
  • Diensten worden verricht in het kader van door de organisaties uitgevoerde projecten in ontwikkelingslanden;
  • De organisaties zijn aan te merken als ondernemer voor de btw;
  • De prestaties zijn belastbaar in Nederland op grond van de Wet op de omzetbelasting 1968;
  • Het genot van de door de organisaties verrichtte diensten in het kader van het uit te voeren project ligt uitsluitend in het ontwikkelingsland.
Voldoet u aan bovengenoemde voorwaarden? Dan valt u mogelijk onder de goedkeuring van het besluit van 21 september 2015. Dit kan tot een aanzienlijk voordeel leiden, nu daarmee geen btw op de ontvangen subsidiegelden als kostenpost drukt.
 
 

Bron: Mazars

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

9

Gerelateerde artikelen